Gemeente Den Haag moet bestemmingsplan voor nieuwbouw Hoge Raad aanpassen

Gepubliceerd op 30 januari 2013

De gemeenteraad van Den Haag krijgt twaalf weken de tijd om drie bouwvoorschriften uit het bestemmingsplan 'Smidsplein e.o' aan te passen. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (30 januari 2013) bepaald in een zogenoemde tussenuitspraak. Het bestemmingsplan maakt de nieuwbouw mogelijk voor de Hoge Raad der Nederlanden in het centrum van Den Haag. Tegen het plan hadden de Vereniging van Eigenaars (VVE) van het Smidswater 1-7e, de Vereniging Vrienden van Den Haag, de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de Vereniging Buurtschap Centrum 2005 beroep ingesteld.

Bouwvoorschriften
De Raad van State is van oordeel dat de gemeenteraad alsnog in het bestemmingsplan moet opnemen dat de zogenoemde overkragende bebouwing niet meer mag beslaan dan twintig procent van de voorgevel en zestig procent van de achtergevel. Dit is in overeenstemming met de stedenbouwkundige uitgangspunten die de gemeente in 2010 heeft vastgesteld voor het gebied Korte Voorhout. Bij deze uitgangspunten wil de gemeenteraad in dit bestemmingsplan uitdrukkelijk aansluiten. Verder moet de gemeenteraad duidelijk in het bestemmingsplan aangeven hoeveel kantoorruimte er maximaal mag worden gebouwd; het bestemmingsplan is op dit punt rechtsonzeker, aldus de hoogste bestuursrechter. Ten slotte moet de gemeenteraad een voorschrift voor dakopbouwen beter in het bestemmingsplan vastleggen. Alle overige bezwaren die tegen het bestemmingsplan zijn ingediend, slagen naar het oordeel van de Raad van State niet.

Termijn
De gemeenteraad krijgt een termijn van twaalf weken om de door de Raad van State geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan te repareren. Daarna zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen.

Hoge Raad
De nieuwbouw voor de Hoge Raad is gepland op de plaats van de Franse ambassade aan het Smidsplein en het voormalige AXA-gebouw aan het Korte Voorhout. Na de sloop van beide panden wil de gemeenteraad dat een gebouw wordt neergezet dat recht doet aan de betekenis van de Hoge Raad binnen de Staat der Nederlanden en aan de betekenis van deze locatie in de binnenstad.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201205911/1/T1/R4.