Dwangsom voor stichting Maharishi is terecht opgelegd

Gepubliceerd op 1 februari 2012

Het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen heeft terecht een dwangsom opgelegd aan de stichting Maharishi European Research University. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (1 februari 2012). In oktober 2009 legde het gemeentebestuur een dwangsom op die bestond uit twee onderdelen. Ten eerste wil het gemeentebestuur dat de stichting het monumentale complex Sankt Ludwig in Vlodrop weer herstelt in de toestand zoals die was vóór de sloop van de voorbouw van het complex. Ten tweede wil het gemeentebestuur dat de stichting een aantal maatregelen treft om te voorkomen dat schade aan het rijksmonument ontstaat door weersinvloeden.

Naar het oordeel van de Raad van State was het gemeentebestuur bevoegd om de dwangsom op te leggen en was voor de stichting voldoende duidelijk wat moest gebeuren om het complex te herstellen in de oude toestand. Dat laatste gold aanvankelijk niet voor het tweede onderdeel van de dwangsom. Dat sprak van het treffen van maatregelen om schade aan het complex te voorkomen. Dit onderdeel van het besluit was echter te ruim geformuleerd en dat is in strijd met de rechtszekerheid, aldus de hoogste bestuursrechter.

In augustus 2011 heeft het gemeentebestuur dit gedeelte van het besluit echter aangepast en aan de stichting concreet aangegeven welke maatregelen moesten worden getroffen, waaronder het dichten van sparingen en gebroken beglazing, het dichten van gaten in de met keramische pannen gedekte dakvlakken, het herstellen van lekkende goten en het herstellen van lekkages in hemelwaterafvoeren. Hiermee heeft het gemeentebestuur naar het oordeel van de Raad van State het tweede onderdeel van de lastgeving voldoende onderbouwd.

De Stichting Maharishi European Research University is sinds 1984 eigenaar van het complex Sankt Ludwig in Vlodrop dat dateert uit 1904 – 1909. In oktober 1997 is het complex een rijksmonument geworden. Het gemeentebestuur had in september 1998 een sloopvergunning aan de stichting verleend, maar deze werd alsnog geweigerd na een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak. De stichting had toen echter al de voorbouw van het complex gesloopt. De stichting heeft de laatste jaren tevergeefs geprobeerd om Sankt Ludwig af te voeren van het monumentenregister.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201101486/1.