Nijmegen mag tweede stadsbrug over de Waal aanleggen

Gepubliceerd op 23 februari 2011

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan 'Stadsbrug en Energieweg tussen Neerbosscheweg en Industrieplein' van de gemeente Nijmegen in stand gelaten. Dat betekent dat de gemeente verder kan gaan met de aanleg van de brug. Dit volgt uit een uitspraak van vandaag (23 februari 2011) in een zaak die de Vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer en enkele bedrijven en inwoners tegen de provincie hadden aangespannen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een tweede stadsbrug over de Waal. De stadsbrug verbindt het nog te ontwikkelen woongebied 'de Waalsprong' ten noorden van de Waal met het centrum van Nijmegen ten zuiden van de Waal. Zowel aan de noord- als aan de zuidzijde van de brug worden wegen aangelegd en aangepast om aan te sluiten op de nieuwe stadsbrug. Ook maakt het plan de herstructurering mogelijk van het bedrijventerrein Noord- en Oostkanaalhavens.

Volgens de Vereniging Leefmilieu heeft de gemeente procedurele fouten gemaakt toen ze het plan en de daarbij behorende stukken ter inzage hadden gelegd. Bovendien hadden de provincie en de gemeente naar de mening van de bezwaarmakers beter onderzoek moeten doen naar de luchtkwaliteit en naar de archeologische waarden in het gebied. De Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.

De gemeente Nijmegen wil met de aanleg van een nieuwe brug, die de Oversteek zal worden genoemd, de bereikbaarheid van de stad verbeteren en de verkeersdrukte op de bestaande Waalbrug verminderen. In november 2008 heeft de Raad van State een eerdere goedkeuring van het bestemmingsplan vernietigd. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen dat met de uitspraak van de Raad van State nu definitief is geworden.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201001393/1.