Hostel van Leger des Heils mag blijven op bedrijventerrein in Terneuzen

Gepubliceerd op 12 januari 2011

Het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen heeft in oktober 2008 terecht een bouwvergunning verleend aan het Leger des Heils voor een hostel aan de Stationsweg. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (12 januari 2011) bepaald. Het hostel biedt dagopvang aan maximaal veertig dak- en thuislozen en nachtopvang aan maximaal twaalf personen.

Drie bedrijven uit Terneuzen waren het niet eens met het bouwplan en kwamen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen hoort een dak- en thuislozenopvang niet thuis op een bedrijventerrein. Ook zou het niet verantwoord zijn om een opvang te bouwen in de buurt van een spoorwegemplacement waar wagons met gevaarlijke stoffen worden gerangeerd en geparkeerd. Bovendien zou er in het hostel sprake zijn van zogenoemd 'begeleid drugsgebruik', waardoor de bedrijven overlast van dealers en gebruikers vrezen.

Volgens de Raad van State treffen al deze bezwaren geen doel. Naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter heeft het gemeentebestuur voldoende gemotiveerd waarom de opvang op het bedrijventerrein past. Daarbij heeft de Raad van State in aanmerking genomen dat het maatschappelijk belang van de opvang groot is en dat de locatie op het bedrijventerrein niet ver van het centrum en niet in een dichtbevolkt woongebied ligt. Verder hebben Leger des Heils, de gemeente, de politie, buurtvertegenwoordigers en de ondernemersvereniging Terneuzen-West afspraken gemaakt om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Volgens de Raad van State heeft het gemeentebestuur bovendien terecht kunnen afzien van een nader onderzoek naar de veiligheid in de buurt van het spoorwegemplacement.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201003164/1.