Maandag 25 september 2017

10.00 uur

Weigering van gokvergunning voor paardenrennen
Zitting over de weigering door de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit om een vergunning voor het gokken op paardenrennen te verlenen. The Sporting Exchange Ltd. (Betfair) had om zo'n vergunning - ook wel een totalisatorvergunning – gevraagd. Maar de Kansspelautoriteit had de enig beschikbare totalisatorvergunning al aan Sportech verleend. Volgens Betfair is dit in strijd met Europese regels. Zij vindt dat ook zij de kans moet krijgen om mee te dingen naar zo'n vergunning. Betfair kwam daarom eerder tegen het besluit van de Kansspelautoriteit in beroep bij de rechtbank Den Haag. Die oordeelde in maart 2016 dat Betfair de mogelijkheid had moeten krijgen mee te dingen naar een vergunning. Sportech is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Sportech is het er niet mee eens dat de rechtbank haar niet als belanghebbende bij de procedure heeft aangemerkt. (zaaknummer 201602861/1)

10.00 uur

Omgevingsvergunning voor het slopen achtergevel van kantorencomplex in Edam
Zitting over de omgevingsvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Edam-Volendam heeft verleend aan De vier jaargetijden B.V. voor het slopen van de achtergevel van een pand aan de Schepenmakersdijk in Edam. Het bedrijf is eigenaar van dit kantorencomplex en wil dat verbouwen tot appartementen. Voor dit project 'Heemraadshof' moet volgens het gemeentebestuur de achtergevel worden gesloopt. De architect van het kantorencomplex en de erfgoedvereniging Bond Heemschut komen tegen de sloopvergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden het niet nodig dat de achtergevel wordt gesloopt. De appartementen zouden ook gebouwd kunnen worden zonder de achtergevel te slopen. De rechtbank Noord-Holland deed in september 2016 eerder uitspraak in deze zaak en liet daarbij de omgevingsvergunning in stand. (zaaknummer 201608365/1)

11.00 uur

Geschil over een omgevingsvergunning voor een scheepswerf in Amsterdam
Zitting over de omgevingsvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft verleend voor een scheepswerf van Damen Shiprepair. Op de scheepswerf worden schepen groter dan 25 meter onderhouden, gereinigd, gestraald en gecoat. Damen heeft hiervoor in mei 2015 een nieuwe milieuvergunning gekregen. Damen kwam tegen die vergunning eerder in beroep bij de rechtbank Amsterdam. In de vergunning zou een stofdetectiesysteem verplicht worden gesteld en dat wil Damen niet. Een naburig bedrijf kwam ook tegen de vergunning in beroep, omdat de voorschriften in de vergunning hem juist niet ver genoeg gaan. De rechtbank verklaarde beide beroepen in juni 2016 niet-ontvankelijk. Naar het oordeel bestaat er door een wetswijziging geen mogelijkheid meer strengere of minder strenge voorschriften in een vergunning op te nemen dan in de wet staat, zodat zowel Damen als het naburige bedrijf geen belang meer hebben bij een uitspraak van de rechtbank over de omgevingsvergunning. Beide komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201605358/1)

14.00 uur

Aankondiging uitspraken
Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.