Livestream zitting over exploitatievergunningen voor passagiersboten in Amsterdam

Gepubliceerd op 5 juni 2024

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State houdt op woensdag 5 juni om 10.00 uur een zitting over 52 rechtszaken die gaan over tijdelijke exploitatievergunningen voor passagiersboten, zoals rondvaartboten en salonboten, in de binnenstad van Amsterdam. De hele rechtszitting is via een livestream te volgen.

Livestream

Woensdagochtend 5 juni 2024 vanaf 10.00 uur is er beeld en geluid vanuit de zittingszaal.

Waar gaat de zitting over?

De zitting gaat over exploitatievergunningen voor reders van passagiersboten, zoals rondvaartboten en salonboten, in de binnenstad van Amsterdam. De gemeente heeft deze vergunningen in het verleden steeds verleend voor onbepaalde tijd, maar heeft deze nu opnieuw verleend voor bepaalde tijd. Om de groeiende drukte in de Amsterdamse binnenstad en op de grachten tegen te gaan, heeft de gemeente Amsterdam gekozen voor een nieuw vergunningenstelsel dat vanaf 2024 is ingegaan. Er worden maximaal 550 exploitatievergunningen verleend voor passagiersboten. Het feit dat er een maximum is gesteld aan het aantal vergunningen, heeft volgens de gemeente gevolgen voor de duur van de vergunning. Daarom moeten volgens de gemeente alle vergunningen voor onbepaalde tijd worden omgezet in vergunningen voor bepaalde tijd. Als zij dat niet doen, dan handelt ze in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn, aldus de gemeente. De rederijen zijn het hier niet mee eens en kwamen hiertegen eerder in beroep bij de rechtbank Amsterdam. De rechtbank stelde de gemeente in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank is er “een dringende reden van algemeen belang” die rechtvaardigt dat het aantal vergunningen aan een maximum wordt gebonden. De Europese Dienstenrichtlijn schrijft voor dat vergunningen alleen voor bepaalde tijd kunnen worden verleend als er een vergunningenplafond geldt. De rederijen laten het er niet bij zitten en zijn tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Uitspraak nog niet op woensdag 5 juni, deze volgt later

De zaak wordt behandeld door een zogenoemde meervoudige kamer met de staatsraden Willemien den Ouden, Corinna Wissels en Adrienne de Moor-van Vugt. Zij doen na de zitting niet meteen uitspraak. Die volgt pas later. Wilt u op de hoogte blijven wanneer de uitspraak wordt gedaan? Dan kunt u zich met zaaknummer 202202112/1 aanmelden voor onze e‑mailservice.


De zitting is afgelopen. U kunt de opname van de zitting terugkijken via het YouTube-kanaal van de Raad van State.