Merel van Vroonhoven houdt tweede Herman Tjeenk Willink-lezing

Gepubliceerd op 14 juni 2024

Op donderdag 13 juni werd de tweede Herman Tjeenk Willink-lezing gehouden in de Gotische zaal van de Raad van State. Nadat de oud vice-president van de Raad van State twee jaar geleden zelf aftrapte met de lezingenreeks, was deze keer de beurt aan Merel van Vroonhoven, leraar, toezichthouder en columnist van de Volkskrant.

Beter luisteren naar mensen uit de praktijk

Gebrek aan taalvaardigheid is dé grote ongelijkmaker, betoogt Merel van Vroonhoven in haar lezing. “Willen we daar iets aan doen, dan moeten beleidsmakers beter luisteren naar de mensen uit de praktijk.” Haar lezing draagt de titel: De Maarschalk die zijn oor te luisteren legde. “Herman Tjeenk Willink, in wiens naam ik hier vandaag sta, heeft het al vele jaren, vele malen benadrukt. Onze democratische rechtsstaat loopt gevaar, als gevolg van decennialange verwaarlozing van de overheid. Betonrot, noemt hij het. En het ergste is: we staan erbij en kijken ernaar,” aldus Van Vroonhoven.

Curlingbestuurders

“Nog veel meer dan toen ik zelf directeur was besef ik hoe belangrijk het is dat bestuurders en beleidmakers bewust zijn van de consequenties van hun beleid op de praktijk. Maar ook hoe belabberd het met dat bewustzijn is gesteld. Nog te vaak zie ik bestuurders hun dagen vullen met vergaderen over papieren werkelijkheden, zonder een beeld te hebben van hoe het eraan toegaat buiten de vergaderzaal. (…) “Ik ben geen fan van ‘curlingouders’, maar ik denk weleens: hadden we maar ‘curlingbestuurders’. Bestuurders die focus aanbrengen en alle nonsens weghouden, zodat de professional zich kan richten op het vak en daarvoor ook de ruimte krijgt. Dat vereist wel dat je als bestuurder echt in verbinding staat met de praktijk en luistert. Echt luistert.”

De hele tekst van de lezing van Merel van Vroonhoven is te lezen via een link op deze pagina.

Gesproken columns

Na de lezing van Merel van Vroonhoven werden er twee columns uitgesproken die voortborduurden op het centrale thema. De eerste column was van Gavin-Viano, regisseur en theatermaker, gevolgd door die van Nicolaas Veul, programmamaker en presentator. Hun bijdragen zijn hier ook gepubliceerd.

Tweejaarlijks

De lezing is door de Raad van State in het leven geroepen ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Tjeenk Willink op 23 januari 2022. Het thema van de lezingenreeks is de democratische rechtsorde in de praktijk, een thema dat als een rode draad door het werkzame leven van Herman Tjeenk Willink loopt. Minister van Staat Herman Tjeenk Willink was van juli 1997 tot en met januari 2012 vice-president van de Raad van State. De lezing wordt tweejaarlijks georganiseerd.


De lezing van Merel van Vroonhoven en de gastcolumns van Gavin-Viano en Nicolaas Veul zijn hier te lezen.