Capricorne op de Kneuterdijk: kleurrijk Koninkrijk

Gepubliceerd op 14 december 2022

Ter ere van Koninkrijksdag werd vandaag in het pand van de Raad van State aan de Kneuterdijk een expositie geopend van het werk van de Curaçaose schilder José Maria Capricorne. Het werk van de bijna negentigjarige schilder wordt alom geroemd vanwege het kleurrijke en magisch realistische karakter.

Tentoonstelling

De expositie is op verzoek van vice-president Thom de Graaf samengesteld door conservator Lusette Verboom-Fairbairn van de Curaçaose galerie Alma Blou. Zij deed dit in nauwe samenspraak met de kunstenaar en zijn dochter Nilka. De expositie werd feestelijk geopend in het bijzijn van de kunstenaar, zijn dochter en een bijzondere gast: HKH prinses Beatrix. In de publieksruimte van het pand van de Raad van State zijn vanaf vandaag ruim 35 werken te zien, waarvan sommige nooit eerder zijn getoond.

Koninkrijksdag

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van Koninkrijksdag dat elk jaar op 15 december gevierd wordt. Op die dag wordt gevierd dat Koningin Juliana in 1954 het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in de Ridderzaal tekende. In het Statuut worden de verhoudingen geregeld tussen Nederland en de andere (Caribische) landen van het Koninkrijk der Nederlanden: Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

José Maria Capricorne

De bijna negentigjarige José Maria Capricorne is 25 december 1932 geboren op Curaçao. Zijn kenmerkende stijl begint hij te ontwikkelen als decoratieschilder bij de Eerste Curaçaose Aardewerkfabriek (1951-1953) en vanaf 1954 in Brazilië. Na afronding van zijn studie aan de Amsterdamse Grafische School in 1958, werkte hij in Nederland als reclameontwerper en kunstschilder. In 1968 keerde hij terug naar Curaçao. Daar was hij onder meer betrokken bij de oprichting van de Curaçaose Academie voor Beeldende Kunsten (Akademia di Arte). In 1985 werd hij onderscheiden met de Cola Debrotprijs, de bijzondere cultuurprijs van de toenmalige Nederlandse Antillen. De prijs werd hem toegekend voor zijn inspanningen op het gebied van het kunstonderwijs. In 1988 ontving hij de Lustrumprijs van het Curaçaosch Museum voor zijn gehele oeuvre als beeldend kunstenaar. Sinds 1993 woont hij weer in Nederland, waar hij nog dagelijks creatief bezig is.

De expositie is tot eind januari 2023 op werkdagen tussen 10:00 en 16:00 uur te bezichtigen bij de Raad van State, Kneuterdijk 22, in Den Haag.