Livestream zitting over vleermuizen in spouwmuren

Gepubliceerd op 18 april 2023

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State houdt op dinsdag 18 april om 10.00 uur een rechtszitting in een zaak over vleermuizen in spouwmuren. In deze zaak maakte de Afdeling bestuursrechtspraak eerder dit jaar gebruik van het instrument van de 'amicus curiae', de zogenoemde externe ‘meedenker’. Belangstellenden kunnen de zitting dinsdag via een livestream volgen.

Livestream

Dinsdagochtend 18 april 2023 vanaf 10.00 uur is er beeld vanuit de zittingszaal.

Waar gaat de zitting over?

De zitting gaat over dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft opgelegd aan een isolatiebedrijf. Het bedrijf adverteert in een reclamefolder dat zij binnen vijf weken na het opstellen van de offerte kan beginnen met isolatiewerkzaamheden. Vóór de werkzaamheden inspecteert het bedrijf de muren met een endoscoop op isolatiemateriaal en leidingen en de mogelijke aanwezigheid van dieren. Volgens de provincie overtreedt het bedrijf de Wet natuurbescherming, omdat het in vijf weken niet genoeg onderzoek kan doen naar de eventuele aanwezigheid van vleermuizen in (spouw)muren en daken. De provincie legde het bedrijf een dwangsom op om herhaling van de overtreding te voorkomen. Het bedrijf kwam al eerder tegen de dwangsom in beroep bij de rechtbank Midden-Nederland, maar kreeg daar geen gelijk. Het bedrijf is daarom tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Externe meedenkers

In deze zaak maakte de Afdeling bestuursrechtspraak gebruik van het instrument van de 'amicus curiae', de zogenoemde externe ‘meedenker’. Normaal gesproken maakt de bestuursrechter alleen gebruik van informatie die procespartijen in een concrete rechtszaak aanleveren, maar soms heeft hij behoefte aan meer of andere informatie. Door de inbreng van externe meedenkers kan de rechter een beter en breder zicht krijgen op de mogelijke maatschappelijke gevolgen van de beslissing die hij moet nemen en zo een beter gefundeerde uitspraak doen. De Afdeling bestuursrechtspraak wilde meer informatie over de mogelijkheden tot onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren en de mogelijke gevolgen van handhaving op grond van de Wet natuurbescherming als vleermuizen aanwezig kunnen zijn in een spouwmuur. De Afdeling bestuursrechtspraak vroeg daarom een aantal specifieke organisaties om een schriftelijke reactie. Daarnaast gaf zij begin januari 2023 iedereen de gelegenheid om via de website van de Raad van State schriftelijk te reageren. Van die mogelijkheid hebben 46 personen en organisaties gebruikgemaakt. Hun reacties zijn hier te lezen.

Uitspraak nog niet op dinsdag 18 april, deze volgt later

De zaak wordt behandeld door een zogenoemde meervoudige kamer met de staatsraden Jaap Hoekstra, Gerdy Jurgens en Jan van Breda. Zij doen na de zitting niet meteen uitspraak in deze zaak. Die volgt later. Wilt u op de hoogte blijven wanneer de uitspraak wordt gedaan? Dan kunt u zich aanmelden voor de e‑mailservice in deze zaak met zaaknummer 202103977/1.


Spouwmuur

De zitting is afgelopen.