Reactie op berichtgeving over onderzoek van hoogleraar Spijkerboer over vreemdelingenrechtspraak

Gepubliceerd op 3 november 2014

In NRC Handelsblad is op 21 en 22 oktober jl. aandacht besteed aan het onderzoek van hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer over "De Nederlandse rechter en het vreemdelingenrecht".

Spijkerboer uit kritiek op de vreemdelingenrechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze kiest in het vreemdelingenrecht volgens Spijkerboer in hoofdlijnen partij voor de staat en zelden de kant van de vreemdeling. Ook zou de Afdeling bestuursrechtspraak zich in het vreemdelingenrecht niet opstellen als bewaker van de grondrechten.

Op de kritiek van Spijkerboer heeft staatsraad Henk Lubberdink, voorzitter van de Vreemdelingenkamer van de Afdeling bestuursrechtspraak, op 21 oktober jl. via de krant een eerste, snelle reactie gegeven: "Anders dan Spijkerboer stelt, spelen de grondrechten een prominente rol bij de toetsing van de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. In belangrijke dossiers heeft de Afdeling bestuursrechtspraak aantoonbaar grenzen gesteld aan de uitvoering van het vreemdelingenbeleid door de staatssecretaris."

Op donderdag 30 oktober 2014 heeft staatsraad Lubberdink vervolgens in een bijdrage op de opiniepagina in NRC Handelsblad uitgebreider gereageerd. Deze uitgebreide reactie kunt u hier (pdf, 39 kB) lezen.