Drie uitspraken over kandidatenlijsten Europese verkiezingen

Gepubliceerd op 24 april 2014

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (24 april 2014) drie uitspraken gedaan in geschillen over de kandidatenlijsten van drie partijen voor de Europese verkiezingen op 22 mei 2014.

Kandidatenlijst PVV

De uitspraak met zaaknummer 201403293/1 gaat over het besluit van de Kiesraad om de kandidatenlijst van de PVV goed te keuren. Een inwoner van Delft was tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Raad van State. Volgens hem had de Kiesraad de kandidatenlijst onder meer niet mogen goedkeuren, omdat de PVV geen vereniging is.

Kandidatenlijst Partij voor de Dieren

De uitspraak met zaaknummer 201403284/1 gaat over het besluit van de Kiesraad om drie kandidaten van de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren te schrappen. Het gaat om drie zogenoemde lijstduwers: Tom Regan, Amerikaans filosoof en strijder voor dierenrechten, professor Will Kymlicka, Canadees filosoof, en de Zuid-Afrikaanse schrijver John M. Coetzee. Volgens de Kiesraad beschikken deze mensen niet over de vereiste 'Sticker Verblijfsaantekeningen Algemeen' in het paspoort, terwijl dit volgens hem wel vereist is voor niet‑Europeanen. De Partij voor de Dieren is het daar niet mee eens en was tegen dit besluit in beroep gekomen.

Kandidatenlijst Vrouwen Partij

De laatste uitspraak met zaaknummer 201403327/1 gaat over het besluit van de Kiesraad om de kandidatenlijst van de Vrouwen Partij ongeldig te verklaren. De Kiesraad heeft dit gedaan, omdat de Vrouwen Partij geen waarborgsom had betaald. Nieuwe partijen zijn wettelijk verplicht een waarborgsom van € 11.250 te betalen om mee te kunnen doen aan de Europese verkiezingen. Volgens de Vrouwen Partij betekent de hoogte van de waarborgsom een schending van de gelijke rechten. Daarom was de partij tegen de ongeldigverklaring in beroep gekomen.