Verbreding rijksweg A4 bij Leiden kan nu definitief doorgaan

Gepubliceerd op 15 september 2010

Demissionair minister Eurlings kan definitief doorgaan met de verbreding van de A4 bij Leiden. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (15 september 2010) het tracébesluit dat de verbreding van de rijksweg mogelijk maakt, in stand gelaten. Alle bezwaren van Milieudefensie tegen het wegproject zijn ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Het tracébesluit voor de A4 maakt het mogelijk de rijksweg tussen de Dwarswetering in Leiderdorp en de aansluiting Leiden/Zoeterwoude te verbreden van twee naar drie rijstroken in beide richtingen. Het tracé met een lengte van ruim zes kilometer is het laatste deel van de A4 tussen Den Haag en Amsterdam dat nog niet over drie rijstroken per rijrichting beschikt. Door de A4 ook hier te verbreden wil Rijkswaterstaat de doorstroming van het verkeer verbeteren en een einde maken aan een zogenoemde flessenhals op het traject Den Haag-Amsterdam. Het project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wil aanpakken.

Volgens Milieudefensie is de minister uitgegaan van onjuiste verkeersprognoses en zou verbreding van de A4 leiden tot een overschrijding van de normen voor luchtkwaliteit. Ook had gekeken moeten worden naar andere mogelijkheden om files te bestrijden, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 80 km/uur, aldus de milieuorganisatie. Naar het oordeel van de Raad van State treffen al deze bezwaren geen doel. Hierdoor kan Rijkswaterstaat definitief doorgaan met de wegverbreding.
Het is niet de eerste keer dat de Raad van State zich uitspreekt over de verbreding van dit deel van de A4. In juli 2007 vernietigde de hoogste algemene bestuursrechter een eerder tracébesluit dat extra rijstroken op de A4 bij Leiden mogelijk moest maken. Toen had de minister naar het oordeel van de Raad van State onvoldoende duidelijk gemaakt of de verbreding van de rijksweg voldeed aan de luchtkwaliteitsregels. Als gevolg van die uitspraak moest de minister een nieuw onderzoek doen naar de luchtkwaliteit om de verbreding alsnog uit te voeren. In augustus 2009 gaf de Raad van State in een voorlopige uitspraak al groen licht voor de start van de huidige werkzaamheden aan de A4. Met de uitspraak van vandaag komt definitief een einde aan een langdurig geschil over dit wegproject.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200904401/1.

Vertegenwoordigers van de media kunnen voor meer informatie contact opnemen met afdeling persvoorlichting van de Raad van State: 070 - 426 4812.