Raad van State stelt vragen aan Hof van Justitie over kansspelvergunningen

Gepubliceerd op 14 mei 2008

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een hogerberoepszaak van de Britse kansspelaanbieder Betfair vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. De zaak gaat over de weigering door de minister van Justitie om Betfair kansspelvergunningen te verlenen en over de verlening van deze vergunningen voor een bepaalde periode aan De Lotto en "Scientific Games Racing" (SGR). De minister heeft Betfair ook verboden om haar diensten in Nederland via internet aan te bieden. De Raad van State wil uitleg van het Hof over een bepaling in het EG-Verdrag waarin beperkingen op het vrij verkeer van diensten zijn verboden, indien de betrokken lidstaat daarvoor geen rechtvaardiging kan aanvoeren.

De Wet op de kansspelen verbiedt weddenschappen en andere kansspelen in Nederland te organiseren zonder een vergunning. In deze wet staat verder dat de vergunningen voor het organiseren van sportprijsvragen en voor het organiseren van een totalisator op de uitslag van harddraverijen en paardenrennen slechts aan één bedrijf kunnen worden verleend. Omdat de minister hiervoor al vergunningen aan De Lotto en SGR had verleend, heeft hij de aanvragen van Betfair geweigerd. Dit zogenoemde éénvergunningstelsel beschermt volgens de minister de consument en gaat illegaliteit, criminaliteit en gokverslaving tegen. De kernvraag is of de minister bij het verlenen van de vergunningen aan De Lotto en SGR in dit éénvergunningstelsel Betfair de kans had moeten geven mee te dingen naar de vergunningen. Verder is het de vraag of de minister de bescherming van de consument en het tegengaan van criminaliteit en gokverslaving als rechtvaardiging kon aanvoeren waardoor de minister de vergunningen opnieuw aan De Lotto en SGR mocht verlenen. Ook wil de Raad van State weten of de minister kan verbieden dat Betfair kansspelen in Nederland via internet aanbiedt, nu Betfair al beschikt over een Britse vergunning.

De Raad van State stelt deze vragen omdat de huidige rechtspraak van het Hof in Luxemburg over kansspelen onvoldoende aanknopingspunten biedt om het geschil tussen Betfair en de minister te beslechten. De behandeling van de hogerberoepszaak bij de Raad van State wordt geschorst, in afwachting van de antwoorden van het Hof. Dit duurt naar verwachting twee jaar. Daarna zal de Raad van State de behandeling voortzetten en een uitspraak doen in deze zaak.

Betfair is bemiddelaar bij kansspelen op het gebied van onder meer sportevenementen en harddraverijen. Het bedrijf is in het Verenigd Koninkrijk gevestigd en is actief in meerdere Europese landen. Het bedrijf is telefonisch en via internet al bereikbaar voor inwoners van Nederland, maar wil onder meer ook sportprijsvragen en een totalisator organiseren in Nederland.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200700622/1.

Vertegenwoordigers van de media kunnen voor meer informatie contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van de Raad van State: 070 - 426 45 20 of 070 - 426 48 12.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is hoogste algemene bestuursrechter van het land. Zij behandelt onder meer de hogerberoepschriften in zaken op grond van de Wet op de kansspelen. Tegen uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.