Start nieuwbouw en restauratie Raad van State in Den Haag

Gepubliceerd op 17 mei 2005

Vice-President Tjeenk Willink van de Raad van State en minister Dekker van VROM hebben op 17 mei een officieel startsein gegeven voor een grootschalig nieuwbouw- en restauratieproject. De planning is dat in 2010 voor de Raad van State een nieuwbouwcomplex (fase 1), nieuwe zittingzalen en restauratiewerkzaamheden in het Witte paleisje gerealiseerd zijn (fase 2).

De Raad van State zetelt sinds 1982 in het gebouwencomplex aan de Kneuterdijk in de historische binnenstad van Den Haag. Dit complex bestaat uit een combinatie van monumenten met het Witte paleisje uit het begin van de 18de eeuw als oudste onderdeel, en als jongste een karakteristieke nieuwbouw (Sleeswijkcomplex) uit 1982. De Rijksgebouwendienst (Rgd) heeft in 1999 de noodzaak tot verbetering van de huisvesting van de Raad van State onderkend en de vrijkomende buurpanden aan de Parkstraat aangekocht. In overleg met de Raad is toen begonnen aan een plan voor adequate huisvesting van de Raad van State. Drie redenen lagen hieraan toen ten grondslag.

De personele omvang van de Raad was en is groeiende. De huidige huisvesting is dringend aan renovatie toe en voor het pand Parkstraat was het bouwkundig en financieel niet verantwoord om op te knappen. De derde reden ligt in het feit dat de Raad op dat moment over drie, en inmiddels over vier locaties is verspreid. Dat belemmert niet alleen een efficiënte werkwijze, maar is in verhouding ook duur. De Raad van State en Rgd hebben in overleg met de gemeente Den Haag en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de uitbreiding van de Raad in de nieuw aangekochte panden te huisvesten. Hierbij waren de status van beschermd stadsgezicht aan de Parkstraatzijde en de status van de rijksmonumenten van het complex belangrijk uitgangspunten.

Ontwerp Merkx + Girod
De toenmalige Rijksbouwmeester Wytze Patijn heeft na een Europese architectenselectie het Amsterdamse architectenbureau Merkx + Girod gevraagd om de uitbreiding ter hand te nemen. Deze architecten hebben veel ervaring met interieurarchitectuur (onder meer inrichting Trêveszaal) en inpassingen in een monumentale omgeving (onder meer Concertgebouw).

Planning nieuwbouw en restauratie in twee fasen
Na een zorgvuldig afwegingsproces is in 2002 besloten tot gedeeltelijke nieuwbouw en renovatie. Eén bouwproject in twee fasen. Eerst de Parkstraat aanpakken en direct daarop aansluitend het Sleeswijkcomplex en het Witte paleisje. Nieuwbouw, herinrichting en restauratie. Het nieuwbouwcomplex wordt geïntegreerd met de negentiende-eeuwse panden aan de Parkstraat/hoek Oranjestraat. De monumentale gevel blijft hierbij behouden. Dit geldt ook voor de kamers direct grenzend aan deze gevel. De achterzijde van de panden maakt plaats voor een geheel nieuwbouwcomplex, dat geïntegreerd wordt met de oudere voorzijde. Het niveauverschil wordt opgelost met trapjes die vanaf één glazen vide te bereiken zijn. Deze vide loopt als het ware tussen de negentiende eeuwse panden en de nieuwbouw door (fase 1).

Daarna verplaatsen de werkzaamheden zich naar het hiernaast gelegen Sleeswijkcomplex uit 1982. Hierin worden nieuwe zittingzalen en een restauratieve voorziening gerealiseerd. Daarnaast zal het Witte Paleisje aan de Kneuterdijk gerestaureerd worden (fase 2). De planning is dat in 2010 alle werkzaamheden voltooid zijn. Meer informatie kunt u ook vinden op www.rijksgebouwendienst.nl