Heerlen mag doorgaan met herstructurering van 'Maankwartier'

Gepubliceerd op 7 november 2012

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (7 november 2012) het bestemmingsplan 'Maankwartier' van de gemeente Heerlen in stand gelaten. Dit betekent dat het bestemmingsplan definitief is geworden en dat het stationsgebied in Heerlen kan worden geherstructureerd. NSI Winkels B.V. en Corio Nederland B.V. waren tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Raad van State. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Bezwaren
NSI, dat eigenaar is van winkelcentrum 't Loon in Heerlen, vindt dat er geen behoefte is aan nieuwe winkel- en kantoorpanden en vreest leegstand in het gebied als deze nieuwe panden worden bijgebouwd. Volgens het bedrijf is het bestemmingsplan bovendien economisch en financieel niet uitvoerbaar. Corio Nederland is eigenaar van het Corio Center, dat recht tegenover het stationsgebied ligt. Dit bedrijf vreest dat door de ligging van het nieuwe station minder mensen het Corio Center zullen bezoeken.

Transformatie
De Raad van State heeft de bezwaren van beide bedrijven ongegrond verklaard. 'De gemeenteraad heeft de politiek-bestuurlijke afweging kunnen maken dat een doorslaggevend gewicht toekomt aan de transformatie van het verouderde en gefragmenteerde stationsgebied naar een gebied met kwalitatief goede winkel- en horecavoorzieningen en een hoogwaardig werk- en woonmilieu', aldus de hoogste bestuursrechter.

Maankwartier
Het 'Maankwartier' omvat een nieuw station met bijbehorende voorzieningen, kantoren, klein- en grootschalige detailhandel, ongeveer 110 woningen, een hotel en een horeca/congresvoorziening in het stationsgebied van Heerlen. Daarnaast komen er ondergrondse parkeervoorzieningen.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201203450/1.