Burgemeester mocht beslissen coffeeshop Checkpoint niet langer te gedogen

Gepubliceerd op 9 maart 2011

De burgemeester van Terneuzen mocht in januari 2009 de gedoogverklaring voor coffeeshop Checkpoint intrekken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (9 maart 2011). De burgemeester besloot Checkpoint niet langer te gedogen, nadat in juni 2007 en in mei 2008 een te grote handelsvoorraad drugs in het pand van de coffeeshop was aangetroffen. De eigenaar van de coffeeshop was het niet eens met de beslissing van de burgemeester en heeft deze daarom aangevochten. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep meer mogelijk.

De Raad van State is van oordeel dat de burgemeester de gedoogverklaring mocht intrekken, omdat de handelsvoorraad drugs die is aangetroffen veel groter is dan wat het gedoogbeleid van de gemeente toelaat. Verder is de intrekking 'niet onevenredig' naar het oordeel van hoogste bestuursrechter, omdat de maximaal gedoogde handelsvoorraad binnen korte tijd twee keer is overschreden en de burgemeester ook tot definitieve sluiting van de coffeeshop had kunnen overgaan.

In het gedoogbeleid van de gemeente staat dat de handelsvoorraad van een coffeeshop niet meer dan 500 gram mag bedragen. In juni 2007 en mei 2008 werd 4,2 respectievelijk bijna 4,5 kilogram in het pand van de coffeeshop aangetroffen. Naar aanleiding van de eerste overtreding heeft de burgemeester besloten de coffeeshop voor een half jaar te sluiten. Nadat in mei 2008 weer te veel drugs werden aangetroffen, is de beslissing genomen de gedoogverklaring in te trekken.

Naast deze bestuursrechtelijke procedure loopt er nog een strafrechtelijke procedure tegen de eigenaar van de coffeeshop vanwege de te grote handelsvoorraad drugs. De rechtbank in Middelburg veroordeelde de man in maart 2010 tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gegaan bij het Gerechtshof in Den Haag.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak van de Raad van State met zaaknummer 201007798/1.

De Raad van State heeft vandaag ook uitspraak gedaan over de tijdelijke sluiting vanwege de eerste overtreding. De Raad van State heeft in die zaak alle bezwaren van de eigenaar tegen de sluiting verworpen. Lees hier de volledige tekst van die uitspraak met zaaknummer 201007813/1.