Aanleg Centrale As in Fryslan mag voorlopig niet beginnen

Gepubliceerd op 25 november 2010

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het provinciale inpassingsplan dat de aanleg van de Centrale As mogelijk maakt, geschorst. Dit blijkt uit een voorlopige uitspraak van vandaag (25 november 2010). Onder meer de Vereniging It Fryske Gea had de Raad van State gevraagd het provinciale plan voorlopig te schorsen, omdat zij twijfelt aan de noodzaak van de weg.

Het provinciale inpassingsplan maakt de aanleg van een nieuwe provinciale weg in Noordoost Fryslân mogelijk. Het tracé van de zogenoemde Centrale As loopt van Dokkum tot aan Nijega over het grondgebied van vier Friese gemeenten. Het project omvat ook de rondwegen Hardegaryp en Garyp. Tussen Dokkum-Zuid en Nijega wordt de weg aangelegd als een tweebaans autoweg. De oostelijke rondweg om Dokkum wordt een eenbaans autoweg.

De Raad van State betwijfelt of provinciale staten op basis van de verkeersprognoses en de bevolkingsgroeicijfers konden uitgaan van de noodzaak van de nieuwe weg. Hier zal nader onderzoek naar gedaan moeten worden, aldus de Raad van State. In dit verband is bij de hoogste bestuursrechter tevens twijfel ontstaan of voor de aanleg van de weg een belangrijk weidevogelgebied ten noorden van Garyp opgeofferd moet worden.

De provincie Fryslân wil met de Centrale As de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in Noordoost Fryslân verbeteren. In de Wet ruimtelijke ordening is bepaald dat wanneer sprake is van provinciale belangen de provincie een inpassingsplan voor haar grondgebied kan vaststellen. Een provinciaal inpassingsplan kan worden vergeleken met een gemeentelijk bestemmingsplan.

Lees hier de volledige tekst van de voorlopige uitspraak met zaaknummer 201009220/2.