Uitspraak over verzoek van Milieudefensie aan minister van Verkeer om elf 80 km-zones in te voeren

Gepubliceerd op 26 maart 2008

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het hoger beroep van de Vereniging Milieudefensie tegen de weigering door de minister van Verkeer en Waterstaat om elf extra 80 kilometerzones in te voeren ongegrond verklaard.

De vereniging had de minister verzocht op elf trajecten op rijkswegen een verlaagde maximumsnelheid van 80 km/u in te voeren, om de luchtkwaliteit ter plaatse te verbeteren. Het gaat onder meer om de ring A10 bij Amsterdam, de A2 langs Den Bosch en Eindhoven en de A15 langs Ridderkerk. Volgens Milieudefensie is de minister verplicht maatregelen te nemen om te voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit die vastliggen in het zogenoemde Besluit luchtkwaliteit. De minister heeft het verzoek van de vereniging echter afgewezen door te wijzen op het Nationaal Luchtkwaliteitsplan en zijn beleid voor het vaststellen van locaties waar een verlaging van de maximumsnelheid een substantiële bijdrage levert aan de luchtkwaliteit.

Volgens de Raad van State mocht de minister het verzoek van Milieudefensie afwijzen. De hoogste algemene bestuursrechter oordeelt dat de minister niet verplicht is, zonder afweging van andere belangen en alternatieve maatregelen, bepaalde maatregelen te treffen die hem worden voorgelegd. Verder is de Raad van State van oordeel dat het uitgangspunt van de minister, dat verlaging van de maximumsnelheid, vanwege de ingrijpende gevolgen, slechts gewenst is als dit een substantiële bijdrage aan de luchtkwaliteit levert, niet onredelijk. Daarbij heeft de minister volgens de Raad van State alle betrokken belangen voldoende afgewogen en wijst zij op de andere maatregelen die door de minister al zijn getroffen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. Lees hier de tekst van de volledige uitspraak.