Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006 blijft in stand

Gepubliceerd op 21 januari 2009

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de beroepen tegen het Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006 (POL 2006) ongegrond verklaard. Provinciale staten van Limburg stelde het plan in september 2006 vast. Onder meer de Stichting Verontruste Plateaubewoners en Camping Mooi Bemelen B.V. verzetten zich daartegen en gingen in beroep bij de Raad van State.

Het plan maakt de uitbreiding van groeve ‘t Rooth mogelijk met 5,8 hectare, ongeveer 250 meter ten noordwesten van het gebied Bemelerberg en Schiepersberg. In de groeve wordt kalksteen gewonnen. Het wingebied maakt deel uit van het Plateau van Margraten, een natuurgebied van ongeveer 10.000 hectare. Zowel de stichting als de camping vreesde voor aantasting van het open landschap en voor verlies van werkgelegenheid in de recreatieve sector als gevolg van overlast van de werkzaamheden in de groeve. Ook vonden zij dat de behoefte aan kalksteen was overschat. Verder waren zij van mening dat beter onderzoek had moeten worden verricht naar de gevolgen van de winning van kalksteen voor de vleermuizen in het reeds afgewerkte deel van de groeve dat als beschermd natuurgebied is aangewezen. Tenslotte waren zij bang dat het woon- en leefklimaat in de omgeving zou worden aangetast. Op al deze punten zijn zij door de Raad van State nu in het ongelijk gesteld.

De uitspraak van de Raad van State betekent dat voor de uitbreiding van kalkwinning in de groeve de eerste, planologische, hobbel is genomen. Nu kan de gemeente Margraten een bestemmingsplan vaststellen dat voorziet in de kalkwinning.

In een eerdere uitspraak van 28 april 2004 vernietigde de Raad van State nog een eerdere versie van het provinciaal omgevingsplan, onder meer omdat het provinciaal beleid toen strengere eisen stelde aan ingrepen in het gebied dan nu het geval is. In die zaak ging het om een gebied voor kalksteenwinning van ongeveer 17 hectare. Deze uitspraak uit 2004 is onder zaaknummer 200303118/1 te vinden op deze site.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak.