Uitbreiding Artis mag doorgaan

Gepubliceerd op 30 september 2009

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (30 september 2009) in een uitspraak bepaald dat de uitbreiding van Artis mag doorgaan. Het goedkeuringsbesluit van de provincie Noord-Holland van het bestemmingsplan van de gemeente Amsterdam over de uitbreiding is in stand gebleven.

Het bestemmingsplan maakt de herinrichting van het huidige parkeerterrein van Artis mogelijk. Artis wil daar een ondergrondse parkeergarage realiseren met maximaal 650 parkeerplaatsen. Bovenop deze garage komen twee dierpaviljoens en een ander gebouw. De stichting De Goede Plantage, de eigenaar van een vlindertuin en enkele omwonenden hadden beroep ingesteld tegen het goedkeuringsbesluit. Zij vreesden voor een verslechtering van hun woon- en leefklimaat en voor meer verkeer van en naar de dierentuin. Ook zijn ze van mening dat het plan financieel niet uitvoerbaar is. Verder waren zij bang dat Artis het gebouw als party- en recreatiecentrum zou gebruiken. Al deze bezwaren heeft de Raad van State ongegrond verklaard.

De Raad van State is het wél eens met hun bezwaar dat de gemeente Amsterdam bij het onderzoek naar de luchtkwaliteit een onjuist toetsingskader heeft gebruikt. De Raad van State heeft echter in de uitspraak bepaald dat 'de rechtsgevolgen van het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur in stand blijven'. Uit het luchtkwaliteitsrapport van de gemeente Amsterdam blijkt namelijk dat als het juiste toetsingskader wordt gebruikt ook aan de normen voor de luchtkwaliteit wordt voldaan.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200900778/1.