Raad van State laat gewijzigd toewijzingsbesluit CO2-emissierechten grotendeels in stand

Gepubliceerd op 20 oktober 2009

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (20 oktober 2009) de beroepen van bedrijven in de zware industrie en elektriciteitsbedrijven grotendeels afgewezen. Zij hadden beroep ingesteld tegen het gewijzigde toewijzingsbesluit van broeikasgasemissierechten, de CO2-emissierechten, aan deze bedrijven. Voor één bedrijf heeft de Raad van State zelf het aantal CO2-emissierechten waarop het recht heeft, vastgesteld.

De bedrijven hadden bezwaar tegen het aantal CO2-emissierechten dat het had toegewezen gekregen. De Raad van State is van oordeel dat de ministers van VROM en EZ bij de toewijzing van CO2-emissierechten aan Corus Staal B.V. onvoldoende rekening hebben gehouden met het hoogovengas dat Corus aan Nuon heeft doorgeleverd. In de tussenuitspraak van 19 mei jl. kwam de Raad van State ook al tot dit oordeel. Omdat op de rechtszitting overeenstemming is bereikt over het aantal CO2-emissierechten waarop Corus recht heeft, heeft de Raad van State zelf het aantal CO2-emissierechten vastgesteld. De Raad van State is van oordeel dat de ministers aan de overige bedrijven voldoende emissierechten hebben toegekend. Zo heeft de Raad van State onder meer de bezwaren van elektriciteitsbedrijven tegen de zogenoemde 'windfall korting' ongegrond verklaard. Het gaat om een korting waarbij er rekening mee wordt gehouden dat de elektriciteitsbedrijven de gratis rechten doorberekenen aan de afnemers van elektriciteit.

Gevolg van deze uitspraak is dat nu per bedrijf vaststaat over welk aantal CO2-emissierechten het beschikt in de periode 2008 tot en met 2012. De toewijzing van CO2-emissierechten aan de afzonderlijke bedrijven is gebaseerd op de gemiddelde emissies van drie jaren in de periode 2001 tot en met 2005. De bedrijven hebben deze drie jaren zelf opgegeven.

De Raad van State heeft in een tussenuitspraak van 19 mei 2009 een aantal beroepen gegrond verklaard, waarna de ministers het toewijzingsbesluit hebben gewijzigd. De bedrijven hebben daarop gereageerd waarna de Afdeling nu een einduitspraak heeft gedaan.

Tegen de toewijzing hebben ruim 40 bedrijven beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij waren het om verschillende redenen niet eens met deze toewijzing.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak.