Hirsch Ballin moet opnieuw beslissen over openbaarmaking informatie Schipholbrand

Gepubliceerd op 23 december 2009

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (23 december 2009) in een uitspraak bepaald dat de minister van Justitie een nieuw besluit moet nemen op het verzoek om informatie over de brand in het cellencomplex op Schiphol Oost in oktober 2005.

MSNP Management B.V. (MSNP) had om deze informatie gevraagd, maar de minister wees dat verzoek in juli 2008 af. Op grond van de zogenoemde Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid is informatie die ten behoeve van onderzoek is verzameld, niet openbaar. Alleen het eindrapport wordt openbaar gemaakt, aldus de minister.

De rechtbank in Almelo verklaarde in maart 2009 een eerder beroep van MSNP tegen het besluit van de minister echter gegrond. Volgens de rechtbank geldt de openbaarmakingsregeling in de Rijkswet alleen voor verzoeken die bij de Onderzoeksraad zelf worden ingediend. Wordt een verzoek bij een ander bestuursorgaan ingediend, zoals in dit geval bij de minister van Justitie, dan kan deze een afwijzing om stukken openbaar te maken, niet baseren op deze wet, aldus de rechtbank.

De Raad van State bevestigt nu de uitspraak van de rechtbank in Almelo, maar doet dat op grond van andere overwegingen. Anders dan de rechtbank, oordeelt de Raad van State dat de Rijkswet een bijzondere openbaarmakingsregeling biedt. Hieraan zou afbreuk worden gedaan als de informatie niet bij de Onderzoeksraad, maar wél bij andere bestuursorganen kan worden opgevraagd. Toch moet de minister van de Raad van State een nieuw besluit nemen. Hij heeft niet aannemelijk gemaakt dat alle door MNSP gevraagde informatie onder de bijzondere openbaarmakingsregeling van de Rijkswet valt. Volgens de Raad van State is het namelijk niet uitgesloten dat (een deel van) de gevraagde informatie openbaar kan worden gemaakt, omdat die niet door de Onderzoeksraad ten behoeve van zijn onderzoek is verzameld.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200903080/1.