Utrecht moet Partij Vrij Utrecht registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen

Gepubliceerd op 7 januari 2010

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag
(7 januari 2010) in een uitspraak bepaald dat het centraal stembureau van de gemeente Utrecht de Partij Vrij Utrecht alsnog in het kiesregister moet registreren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Het centraal stembureau had het verzoek van de PVU om registratie van de naam in het kiesregister niet in behandeling genomen, omdat de PVU geen vereniging zou zijn met zogenoemde 'volledige rechtsbevoegdheid'. Volgens het stembureau voldeed de PVU daarmee niet aan de eisen uit de Kieswet. Partij Vrij Utrecht was het niet eens met deze beslissing en kwam daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De Raad van State is van oordeel dat de PVU wél voldoet aan de eisen uit de Kieswet. De vereniging heeft haar statuten namelijk op 3 december jl. in een notariële akte laten opnemen, zodat de PVU een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid is.

Gevolg van de uitspraak is dat de PVU deze naam mag gebruiken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dit betekent nog niet dat de PVU ook daadwerkelijk meedoet aan de verkiezingen. Daarvoor zal de partij eerst nog kandidatenlijsten moeten indienen die voldoen aan de eisen uit de Kieswet.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200910033/1.