Albayrak moet aanvraag Somalische asielzoekster opnieuw beoordelen

Gepubliceerd op 27 januari 2010

In de media is momenteel aandacht voor een uitspraak van de Raad van State van 26 januari 2010. In die uitspraak heeft de Raad van State geoordeeld dat de staatssecretaris van Justitie opnieuw moet beoordelen of de Somalische vrouw in aanmerking komt voor een asielvergunning.

De vrouw is bang dat haar leven in gevaar komt als zij terug moet keren naar Mogadishu in Somalië. Vanwege het gewapend conflict in Mogadishu zou zij het risico lopen slachtoffer te worden van 'willekeurig geweld'. De staatssecretaris vond de situatie in Mogadishu echter niet zo uitzonderlijk dat de vrouw daarom asiel moet worden verleend in Nederland.

Volgens de Raad van State had Albayrak beter moeten motiveren waarom zij in 'de aard en intensiteit van het geweld als gevolg van het conflict' in Mogadishu geen uitzonderlijke situatie ziet. De enkele stelling dat het aantal burgerslachtoffers geen reden is om zo'n uitzonderlijke situatie aan te nemen, is onvoldoende, aldus de hoogste bestuursrechter.

Gevolg van de uitspraak is dat de staatssecretaris zich opnieuw moet buigen over de veiligheidssituatie in Mogadishu. Of de vrouw definitief in Nederland mag blijven, hangt af van het nieuwe besluit van de staatssecretaris.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200905017/1.