Sigrid Hemels wordt staatsraad in Afdeling advisering

Gepubliceerd op 28 januari 2022

Prof. dr. S.J.C. (Sigrid) Hemels wordt staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. In de ministerraad van vrijdag 28 januari 2022 heeft het kabinet besloten om haar voor benoeming voor te dragen. Zij begint op 1 juni 2022 bij de Raad van State.

Sigrid Hemels (1973) is momenteel hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gasthoogleraar aan de Universiteit van Lund in Zweden en PSL counsel bij Allen & Overy in Amsterdam. Zij studeerde fiscale economie aan eerstgenoemde universiteit en promoveerde in 2005 aan de Universiteit Leiden op de inzet van belastingsubsidies voor kunst en cultuur in Nederland.

Fiscale expertise

Haar benoeming houdt verband met het ontstaan van een vacature in de Afdeling advisering wegens het vertrek van staatsraad Sjaak Jansen dit jaar. Hierdoor was er binnen de Afdeling advisering een vacature ontstaan voor een staatsraad met brede gezaghebbende kennis van en ervaring op het terrein van de fiscaliteit. In oktober 2021 is deze vacature gepubliceerd in de Staatscourant en in dagbladen.

Afdeling advisering

De Afdeling advisering is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur. Zij adviseert onder meer over alle wetsvoorstellen, waaronder de jaarlijkse Miljoennota en de belastingplannen. Zij houdt ook onafhankelijk toezicht over de Europese begrotingsregels. Verder toetst de Afdeling advisering het klimaatbeleid van de regering op basis van de Klimaatwet. Vice-president Thom de Graaf is voorzitter van de Afdeling advisering die op dit moment naast de voorzitter uit veertien staatsraden bestaat.