Herman Tjeenk Willink krijgt lezing naar zich vernoemd

Gepubliceerd op 24 januari 2022

De Raad van State heeft de Herman Tjeenk Willink-lezing in het leven geroepen ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Tjeenk Willink op zondag 23 januari. Minister van Staat Herman Tjeenk Willink was van juli 1997 tot en met januari 2012 vice-president van de Raad van State.

Gedachtegoed

Thom de Graaf, de huidige vice-president van de Raad van State: “Ik ben blij dat we de 80e verjaardag van onze oud-vice-president luister kunnen bijzetten met deze lezingencyclus die zijn naam draagt. Hiermee is het gedachtegoed van Herman Tjeenk Willink blijvend aan de Raad van State verbonden.”

Thema

De lezing zal eens in de twee jaar worden georganiseerd. De eerste lezing zal in juni van dit jaar worden uitgesproken door de naamgever zelf. Het thema van de tweejaarlijkse lezingen is de democratische rechtsorde in de praktijk, een thema dat als een rode draad door het werkzame leven van Herman Tjeenk Willink loopt.

Verbindingen

Herman Tjeenk Willink: “Bij het werken in en aan de democratische rechtsorde heb ik steeds de nadruk gelegd op de verbindingen. De verbindingen tussen de vertegenwoordigende en de maatschappelijke democratie, tussen het werk van de wetgever en van de rechter, tussen de werkelijkheid van het bestuur en de wereld waarin burgers leven, tussen democratie en rechtsorde. Voor die verbindingen is iedereen verantwoordelijk en daardoor niemand specifiek aanspreekbaar. Dat is riskant zoals we inmiddels ervaren. Ik ben de Raad van State daarom buitengewoon erkentelijk dat hij, ook door deze tweejaarlijkse lezing, aan die verbindingen aandacht wil blijven schenken en daaraan mijn naam verbindt.”

De lezingen zullen worden georganiseerd in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.