Samenvatting advies wetsvoorstel implementatie EU-Telecomcode

Gepubliceerd op 22 juni 2021

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel dat de EU-Telecomcode omzet in Nederlandse wetgeving. Het advies is op 22 juni 2021 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling openbaar geworden.

Inhoud van het wetsvoorstel

Het voorstel regelt de implementatie van de EU-Telecomcode. Deze richtlijn beoogt bij te dragen aan de universele toegankelijkheid van breedbandinternet en aan de mededinging op de Europese markt voor elektronische communicatiediensten. Om dit doel te bereiken bevat het voorstel nieuwe juridische instrumenten die aanbieders in staat moeten stellen om draadloze toegangspunten tot het mobiele netwerk met een klein bereik (small cells) op de gewenste locaties te plaatsen. Ook bevat het voorstel nieuwe regels over interoperabiliteit en interconnectie van netwerken van verschillende aanbieders en de toegang van aanbieders tot elkaars netwerk.

Overlap en samenloop van de regels

Het voorstel voorziet in nieuwe regels voor verschillende vormen van toegang tot, en het medegebruik van, gebouwen, netwerkonderdelen en andere infrastructuur voor communicatienetwerken. Er bestaan op dit moment in de Telecommunicatiewet al regels voor bepaalde vormen van toegang tot en medegebruik van infrastructuur. Met de nieuwe, op de EU-Telecomcode gebaseerde regels kunnen op dezelfde publieke of private partij en infrastructuur verschillende regels voor medegebruik of toegang van toepassing zijn. De Afdeling advisering benadrukt dat op basis van het voorstel niet duidelijk is hoe deze regels zich tot elkaar verhouden. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of deze regels tegelijkertijd van toepassing kunnen zijn, of dat zij elkaar uitsluiten. Dit is van belang omdat de toepasselijke vergoedingen en rechtsmiddelen per regel kunnen verschillen. Daarom luidt het advies om uit te leggen hoe de verschillende regels zich tot elkaar verhouden.

Bevoegdheid opleggen colocatie en gedeeld gebruik

Het voorstel regelt de bevoegdheid tot het opleggen van zogenoemde colocatie of gedeeld gebruik van netwerkelementen of van eigendom. De Afdeling advisering merkt op dat de toekenning van deze bevoegdheid aan ‘een bestuursorgaan van een gemeente, provincie, waterschap, of het Rijk’ te onbepaald is. Het is niet duidelijk aan welk (bestuurs)orgaan van bijvoorbeeld een gemeente of provincie deze bevoegdheid wordt toegekend. Het advies luidt om dit nader toe te lichten.

Verduidelijking en aanbevelingen op diverse andere punten

In het advies worden nog enkele andere aanbevelingen gedaan. Zo wijst de Afdeling advisering erop dat beperkingen uit de richtlijn de regering niet van de plicht ontslaat om initiatieven te ontplooien om de door het Agentschap Telecom gesignaleerde knelpunten in de uitvoeringspraktijk te vergemakkelijken. Ook had de EU-Telecomcode al op 21 december 2020 omgezet moeten zijn in de wet. De toelichting moet aandacht besteden aan de gevolgen van die te late omzetting.


EU Telecomcode

Lees hier de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport (de reactie) van de minister van Economische Zaken en Klimaat.