Samenvatting advies initiatiefwetsvoorstel onbereikbaarheid buiten werktijd

Gepubliceerd op 20 mei 2021

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het initiatief van Tweede Kamerlid Gijs van Dijk voor een wet op het recht op onbereikbaarheid buiten werktijd. Het wetsvoorstel wijzigt de Arbeidsomstandighedenwet in verband met het aangaan van een gesprek tussen werkgever en werknemer over bereikbaarheid buiten werktijd. Het advies is op 20 mei 2021 openbaar gemaakt.

Inhoud van het wetsvoorstel

De initiatiefnemer signaleert dat een groeiend aantal mensen te maken krijgt met een burn-out waarbij het werk een veelvoorkomende oorzaak is. Daarbij wijst hij op de rol die de moderne technologie hierbij speelt, in het bijzonder doordat werknemers ook buiten werktijd moeilijk van hun werk kunnen loskomen en altijd bereikbaar zijn. Om dit aan te pakken, stelt hij voor om een gesprek tussen werkgever en werknemers over bereikbaarheid buiten werktijd onderdeel te laten zijn van het beleid om problematische werkdruk te voorkomen.

Arbowet

De Afdeling advisering onderschrijft het belang van burn-outpreventie in de werksfeer en begrijpt dat in dat kader aandacht wordt besteed aan bereikbaarheid buiten werktijd. Zij acht echter onvoldoende aangetoond dat het wettelijk voorschrijven van een gesprek over bereikbaarheid noodzakelijk is. De Arbowet bevat al een bepaling over psychosociale arbeidsbelasting. Op grond daarvan zijn werkgevers verplicht om maatregelen te treffen om de risico’s die daarmee samenhangen te beheersen.

Zelfregulering

Het wetsvoorstel past bovendien niet bij de Arbowet die uitgaat van (gedeeltelijke) zelfregulering en maatwerk. In de praktijk vinden ook al tal van initiatieven plaats. In reactie op het wetsvoorstel is vanuit de werkgevers voorgesteld om de Stichting van de Arbeid een handreiking te laten ontwikkelen over bereikbaarheid en hierbij een aanpak voor het midden- en kleinbedrijf te ontwikkelen. De sociale partners hebben ook al enkele cao’s afgesloten met afspraken over bereikbaarheid en geven aan dat zij dit verder willen ontwikkelen. Daarbij is onduidelijk hoe enkel het verplicht voeren van een gesprek zal bijdragen aan oplossing van het probleem. De titel van het voorstel suggereert dat het een recht op onbereikbaarheid wil invoeren, terwijl het voorstel daar niet in voorziet.

Afzien van wettelijke regeling

Vanwege deze bezwaren adviseert de Afdeling advisering af te zien van het voorstel. Als de initiatiefnemer de parlementaire behandeling toch wil doorzetten, dan moet hij in de toelichting het probleem grondiger analyseren en duidelijker motiveren waarom dit voorstel een adequate reactie is op het geschetste probleem.


Lees hier de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering.