Staatssecretaris J&V deed onvoldoende om coronabesmetting in detentie te voorkomen

Gepubliceerd op 7 mei 2021

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft onvoldoende voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat een vrouw uit Colombia in vreemdelingenbewaring tot twee keer toe in quarantaine moest. Daardoor duurde de detentie van de vrouw onnodig lang. De staatssecretaris moet haar daarom € 880 schadevergoeding betalen. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (7 mei 2021).

Achtergrond

Sinds maart 2020 gelden er tijdelijke reisrestricties voor mensen uit zogenoemde derde landen die naar Nederland willen reizen. Deze restricties zijn bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met het oog op de volksgezondheid mocht een vrouw uit Colombia bij aankomst op Schiphol dan ook Nederland niet in. Zij is vervolgens in vreemdelingenbewaring gesteld, met de bedoeling dat zij binnen twee weken terug zou vliegen naar Colombia. Maar de terugreis werd uitgesteld, omdat haar kamergenoot in detentie besmet bleek te zijn met het coronavirus. De vrouw moest daarom zelf tien dagen in quarantaine. Na deze quarantaine kwam zij bij een andere kamergenoot die ook positief werd getest op het coronavirus. Daarom moest de vrouw opnieuw tien dagen in quarantaine. Uiteindelijk heeft zij tot aan haar vertrek uit Nederland 25 dagen in detentie gezeten.

Onvoldoende voorzorgsmaatregelen

De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de staatssecretaris onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen om besmetting met het coronavirus in vreemdelingenbewaring te voorkomen. Daardoor heeft de vrouw onnodig lang in detentie gezeten. Na de eerste quarantaineperiode had de staatssecretaris zich extra moeten inspannen om te voorkomen dat de vrouw opnieuw in quarantaine moest, zodat de vrouw zo snel mogelijk terug kon naar Colombia. Hiermee heeft de staatssecretaris niet voldaan aan haar inspanningsverplichting. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak bepaald dat zij € 880 schadevergoeding aan de vrouw moet betalen.


Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 202006788/1.