Adviezen over wetsvoorstellen die quarantaineplicht en testbewijzen introduceren

Gepubliceerd op 16 april 2021

De Afdeling advisering heeft in de afgelopen weken twee adviezen gegeven over wetsvoorstellen voor diverse coronamaatregelen. Het gaat om het wetsvoorstel dat de invoering van testbewijzen regelt en het wetsvoorstel dat een quarantaineplicht invoert voor mensen die naar Nederland reizen.

Advies over wetsvoorstel testbewijzen

De regering introduceert met dit wetsvoorstel de mogelijkheid om testbewijzen in te zetten bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Zo maakt het voorstel het mogelijk om van burgers een negatieve testuitslag te eisen om toegang te krijgen tot bepaalde voorzieningen, zoals horeca en cultuur. Het is de bedoeling om testbewijzen geleidelijk in te zetten, waarbij de minister delen van sectoren kan aanwijzen waar een testbewijsplicht gaat gelden. De Afdeling advisering vraagt zich af welke selectiecriteria daarvoor zullen worden gehanteerd en stelt daarover diverse vragen. Verder kan de minister een vaccinatiebewijs gelijkstellen aan een testbewijs. Maar de Afdeling adviseert om dat niet nu in dit voorstel te regelen, mede omdat het kan leiden tot onderscheid tussen gevaccineerde personen en personen die zich niet kunnen vaccineren (vanwege medische redenen), niet willen vaccineren (vanwege gewetensbezwaren) of nog niet gevaccineerd zijn (omdat zij nog niet aan de beurt zijn geweest). Hiervoor is een aparte wet nodig. Lees er meer over in de samenvatting van het advies.

Advies over wetsvoorstel quarantaineplicht

Het wetsvoorstel voert een algemene thuisquarantaineplicht in voor reizigers die naar Europees Nederland reizen vanuit een zogenoemd hoogrisicogebied. Reizigers die Nederland binnenkomen via de trein, het vliegtuig of ander personenvervoer moeten al een negatieve testuitslag hebben. Het wetsvoorstel regelt nu dat reizigers die in een hoogrisicogebied verbleven en met eigen vervoer naar Nederland komen ook verplicht kunnen worden om een negatieve testuitslag te hebben.

Volgens de Afdeling advisering maakt het wetsvoorstel vergaande beperkingen mogelijk op diverse grond- en mensenrechten. De thuisquarantaineplicht is immers een vrijheidsontnemende maatregel en beperkt het recht op bewegingsvrijheid en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Om deze vergaande beperkingen te rechtvaardigen geldt een zware bewijslast. Hierbij moeten de noodzaak en proportionaliteit van de maatregel goed worden gemotiveerd. De Afdeling advisering concludeert dat met name de handhaafbaarheid van de thuisquarantaine lastig is. Daarmee is de effectiviteit van de quarantaineplicht onvoldoende duidelijk en is de inbreuk op de grondrechten vooralsnog niet gerechtvaardigd. Lees er meer over in de samenvatting van het advies.


Lees de volledige tekst van de adviezen en de nadere rapporten van de minister.