Kees Lunshoflezing 2020 door vice-president Thom de Graaf

Gepubliceerd op 19 november 2020

Op woensdag 18 november hield vice-president Thom de Graaf de Kees Lunshoflezing, met de titel: ‘Evenwicht en tegenwicht. Adviseurs en controleurs in de democratische rechtsstaat’.

Deze dertiende lezing, opgedragen aan de in 2007 overleden oud-voorzitter van Nieuwspoort, Kees Lunshof, politiek commentator en adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, werd live uitgezonden vanuit de studio in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Centrale vraag in de lezing: wat hebben de Raad van State en de journalistiek gemeen? Op het eerste gezicht misschien weinig. Maar de Raad van State als adviseur en de journalistiek als controleur spelen elk hun rol in onze democratische rechtsstaat. Beide bekleden ze op hun eigen terrein de rol van waakhond.

Na afloop van de lezing ging een panel bestaande uit Joop van den Berg, emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis en publicist, Wendelmoet Boersema, journalist van dagblad Trouw, en Lamyae Aharouay, journalist van NRC Handelsblad, onder leiding van gastheer Remco Meijer, journalist van de Volkskrant, met elkaar én met Thom de Graaf in gesprek.


Kees Lunshoflezing 2020

Lezing en uitzending gemist? U kunt de uitzending terugkijken op YouTube en de volledige tekst nalezen op deze website.