Marja Horstman wordt secretaris van de Raad van State

Gepubliceerd op 15 oktober 2020

Mr. M.J. (Marja) Horstman wordt de nieuwe secretaris van de Raad van State. Zij volgt mr. dr. R.K. (Rob) Visser op die in maart 2021 de Raad zal verlaten vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Marja Horstman (23 april 1961) is momenteel plaatsvervangend directeur-generaal bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Daarvoor was zij directeur van drie verschillende directies binnen deze dienst. Voor die tijd was zij plaatsvervangend hoofdofficier van justitie bij het arrondissementsparket in Dordrecht. Ze heeft de Nederlandse Politie Academie doorlopen, rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en de Master of Public Administration behaald.

Vice-president Thom de Graaf: “Ik ben erg blij met de komst van Marja Horstman naar de Raad. Zij heeft een stevige ervaring op verantwoordelijke posities in een politiek sensitieve omgeving en belangstelling voor zowel de rechtsprekende als de adviserende taak van de Raad van State. Bovendien bezit zij een breed netwerk in en buiten Den Haag. Haar leidinggevende kwaliteit staat buiten kijf. Ik verheug mij zeer op een plezierige samenwerking.”

De werving voor de nieuwe secretaris heeft plaatsgevonden via de Algemene Bestuursdienst.

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Bij de Raad van State werken ongeveer 70 staatsraden. De secretaris geeft leiding aan de ambtelijke organisatie die de staatsraden in hun werk als wetgevingsadviseur en hoogste bestuursrechter ondersteunt. De ambtelijke organisatie bestaat uit ruim 600 medewerkers.


Marja Horstman