Samenvatting advies over initiatiefwetsvoorstel ‘Wet duurzame aanpak stikstof’

Gepubliceerd op 5 oktober 2020

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het initiatiefwetsvoorstel ‘Wet duurzame aanpak stikstof’ van de Tweede Kamerleden Klaver en Bromet (GroenLinks). Het voorstel is op 5 oktober 2020 openbaar geworden.

Het initiatiefwetsvoorstel

Het initiatiefwetsvoorstel is gericht op de vermindering van de belasting van natuur door stikstof en heeft als doel om een goede staat van instandhouding van Natura 2000-gebieden te creëren. Daardoor moet ruimte ontstaan voor de bouw van woningen, economische activiteiten, windmolens en dijkversterkingen. De initiatiefnemers willen de doelstellingen voor de vermindering van stikstofemissie in de wet vastleggen. Daarnaast bevat het initiatiefwetsvoorstel een subsidieregeling voor het opheffen van en overschakelen naar duurzame landbouw door landbouwbedrijven en versterking van de natuur.

Wat is er nodig om stikstofemissie te verminderen?

Het initiatiefwetsvoorstel heeft het karakter van een kaderwet en bevat heldere doelstellingen voor de reductie van stikstofemissie. Maar het initiatiefwetsvoorstel bevat geen concrete maatregelen om die doelstellingen te bereiken.

Gebiedspecifieke aanpak

De rol die stikstofdepositie speelt bij de staat van instandhouding van Natura 2000‑gebieden is per gebied verschillend. Het oplossen van de stikstofproblemen zal grote inspanningen vragen en ingrijpende maatregelen vergen. De benodigde stikstofreductie moet daarom daar worden gerealiseerd, waar die het meest effectief is. Daarnaast moet onderscheid worden gemaakt naar de sector waarbinnen de emissie wordt veroorzaakt. Het initiatiefvoorstel doet dat niet.

Subsidies

Het initiatiefvoorstel bevat regels over het verstrekken van subsidies voor het opheffen van landbouwbedrijven, het ondersteunen van de transitie naar duurzame landbouw en de versterking van de natuur. Maar het voorstel bevat geen voldoende duidelijke beschrijving van de activiteiten waarvoor en de vorm waarin subsidie zou kunnen worden verleend. Dat is wel nodig om zeker te zijn dat subsidieverstrekking in overeenstemming met de Europese staatssteunregels zal plaatsvinden.

De Afdeling adviseert het initiatiefwetsvoorstel op deze punten aan te passen.


Lees hier de volledige tekst van het advies van de Afdeling adviseringen de reactie van de Tweede Kamerleden Klaver en Bromet (GroenLinks).