Samenvatting advies wetsvoorstel Wijziging Mediawet 2008

Gepubliceerd op 1 september 2020

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel dat de Mediawet 2008 wijzigt vanwege de versterking van het toekomstperspectief van de publieke omroep. Het wetsvoorstel is op 1 september 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

Inhoud

Het wetsvoorstel bevat een aantal maatregelen om de publieke omroep te vernieuwen. Het wetsvoorstel wil onder meer de ‘maatschappelijke worteling en pluriformiteit’ van de landelijke publieke omroep versterken, flexibele programmering en distributie mogelijk maken, een stabiele financieringsbasis creëren, de bestuurlijke organisatie versterken en meer aandacht geven aan de regionale publieke omroepen.

Gewenste eindperspectief

Het wetsvoorstel bevat weliswaar veel wijzigingen, maar het is maar de vraag of het daadwerkelijk bijdraagt aan het bereiken van het doel van het wetsvoorstel. Daarvoor is méér nodig dan het steeds op kleine punten wijzigingen aanbrengen in de structuur en werkwijze van de publieke omroep.

Het wetsvoorstel voert die wijzigingen door in een stelsel dat de Afdeling advisering bij een eerdere wijziging van de Mediawet als hybride heeft gekenmerkt. Die hybriditeit is ontstaan doordat de regie destijds sterker bij de NPO is komen te liggen, maar de publieke omroepverenigingen tegelijkertijd een grote rol hebben behouden. Het  wetsvoorstel brengt op onderdelen wijzigingen aan in dit stelsel, maar lost de hybriditeit daarvan niet op. Integendeel, het wetsvoorstel bevat verschillende bewegingen die tegenstrijdig ogen, wat niet alleen afbreuk doet aan de effectiviteit ervan, maar ook de balans tussen NPO en omroepverenigingen diffuser maakt. Daarmee ontbreekt een duidelijk eindperspectief voor de publieke omroep. Zolang dit zo blijft, zullen wijzigingen zoals het wetsvoorstel voorstelt, het probleem van de hybriditeit eerder verergeren dan verbeteren.

Het advies is daarom om het wetsvoorstel nader te bezien en te onderbouwen hoe de verschillende onderdelen zich tot elkaar en het gewenste eindperspectief van de publieke omroep verhouden.


W05.19.0417 Samenvatting Wetsvoorstel Mediawet

Lees hier het volledige advies van de Afdeling advisering en het nader rapport (de reactie) van de minister.