Samenvatting advies wetsvoorstel hardheidsaanpassing Awir

Gepubliceerd op 26 mei 2020

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel hardheidsaanpassing Awir. Het wetsvoorstel is op 25 mei 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

Achtergrond en inhoud van het wetsvoorstel

Op 12 maart 2020 heeft de Adviescommissie uitvoering toeslagen haar eindadvies 'Omzien in verwondering 2' over de kinderopvangtoeslag uitgebracht. Daarin heeft zij oplossingsmogelijkheden verkend voor ouders die in het verleden te maken hebben gehad met disproportionele beslissingen van de overheid met zulke bovenmatige gevolgen, dat deze in redelijkheid niet voor hun rekening kunnen blijven.

Het wetsvoorstel wijzigt de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir). Het doel van de wijzigingen voor de toekomst is om bepaalde hardheden in het toeslagensysteem weg te nemen of te verzachten. Het doel van de wijzigingen voor het verleden is om bepaalde ouders tegemoet te komen. Het gaat om ouders die in de problemen zijn gekomen door de ‘harde kant’ van de werking van wetgeving, beleid en rechtspraak op het gebied van de kinderopvangtoeslag.

Advies

Het is begrijpelijk dat de regering iets wil doen voor een bepaalde groep ouders die bij de kinderopvangtoeslag bovenmatig getroffen is door de harde werking van de wetgeving en de wijze waarop deze is uitgevoerd. De regering moet in de toelichting op het wetsvoorstel nog aandacht besteden aan de mogelijke precedentwerking van deze hardheidsregeling voor toekomstige hardheidsgevallen bij andere regelingen.


Lees hier de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport (de reactie) van de staatssecretaris van Financiën.