Update coronacrisis: werkwijze van de Raad van State na 28 april

Gepubliceerd op 23 april 2020

Het kabinet heeft op dinsdag 21 april 2020 besloten om de maatregelen in de aanpak van het coronavirus na 28 april in ieder geval te verlengen tot en met dinsdag 19 mei. Uiteraard houdt de Raad van State zich aan deze maatregelen. De Raad van State werkt de komende tijd gewoon door zoals hij dat de afgelopen weken ook heeft gedaan. Dat betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak uitspraken blijft doen en de Afdeling advisering wetgevingsadviezen blijft vaststellen. Staatsraden en medewerkers van de Raad van State blijven hun werkzaamheden zo veel als mogelijk vanuit huis verrichten met gebruik van digitale communicatiemogelijkheden.

Herstart met fysieke rechtszittingen vanaf maandag 11 mei

De Raad van State vervult een vitale rol in ons staatsbestel. Rechtspraak is een essentieel onderdeel van de democratische rechtsstaat. Het is niet verantwoord om de achterstanden in de rechtspleging verder te laten oplopen. De Afdeling bestuursrechtspraak gaat daarom net als andere rechtscolleges vanaf maandag 11 mei weer fysieke zittingen houden in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag. Zij gaat daarnaast door met alle vormen van telehoren en het schriftelijk afdoen van zaken.

Anderhalve meter is de norm

De opbouw van het aantal fysieke rechtszittingen gebeurt in fasen. Dat moet zorgvuldig gebeuren. De Afdeling bestuursrechtspraak schaalt in stappen op: eerst enkelvoudige zittingen en voorlopige voorzieningen met een beperkt aantal partijen, daarna pas de meervoudige zittingen met een groter aantal partijen. Zij houdt daarbij natuurlijk rekening met de verdeling van de ‘schaarse publieke ruimte’ en de mogelijkheden om te reizen met het openbaar vervoer. Het publieke deel van het gebouw en de zittingszalen worden op dit moment heringericht, waarbij anderhalve meter afstand de norm is. De zittingen zullen daarnaast verspreid worden over de dag. Er is een gecontroleerde ontvangst van partijen, in- en uitgangen worden gesplitst, looproutes worden aangegeven en er komen schermen bij de receptiebalie en in de zittingszalen. Ook de Gotische zaal van het Paleis Kneuterdijk, het historische gedeelte van het gebouwencomplex van de Raad van State, wordt in gereedheid gebracht om daar naar de nieuwe norm fysieke zittingen te kunnen houden.

Rechtszaken met groot maatschappelijk belang krijgen prioriteit

In vele tientallen rechtszaken die de afgelopen weken niet door konden gaan, zal de Afdeling bestuursrechtspraak alsnog een zitting moeten houden. Zij beoordeelt bij het opnieuw plannen van fysieke zittingen welke zaken prioriteit moeten krijgen. Daarbij moet worden gedacht aan zaken met een groot maatschappelijk belang, zoals grote projecten van woningbouw en energietransitie en de zogenoemde Crisis- en herstelwetzaken die gebonden zijn aan korte wettelijke termijnen en overige urgente zaken. Van de zaken die nog niet eerder op zitting zijn gepland, wordt beoordeeld of deze zich lenen voor schriftelijke afdoening of voor telehoren. Partijen krijgen zo spoedig mogelijk bericht van de Afdeling bestuursrechtspraak over de verdere behandeling van hun zaak. Partijen die vragen hebben over hun zaak en hun zitting, kunnen contact opnemen met de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak. De directe contactgegevens staan op de correspondentie die partijen van de Raad van State hebben ontvangen in hun zaak.

Partijen, publiek en pers

Partijen zijn welkom om de behandeling van hun zaak op een fysieke zitting bij te wonen. Dat geldt ook voor hun gemachtigde(n). Ook de pers blijft welkom. Het aantal personen per zittingszaal is echter beperkt (tot maximaal 20 personen). Dit kan betekenen dat de Afdeling bestuursrechtspraak het aantal aanwezigen in sommige gevallen moet beperken. Het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk blijft voorlopig voor het publiek gesloten. Tot 1 september 2020 vinden er geen evenementen en sociale activiteiten in het gebouw plaats.

Werkzaamheden van de Afdeling advisering

De Afdeling advisering zal haar adviserende taken eveneens zo goed mogelijk blijven verrichten de komende periode, zoals zij dat de afgelopen weken ook heeft gedaan. De wekelijkse (besloten) vergaderingen van de Afdeling advisering op woensdagmiddag hebben de laatste tijd via videoconferentie plaatsgevonden. In het gebouw van de Raad van State zijn voorzieningen getroffen zodat de leden van de Afdeling advisering ook fysiek kunnen vergaderen als de situatie daarom vraagt. Dit alles uiteraard onder de voorwaarde dat steeds aan de norm van anderhalve meter afstand wordt voldaan.