Europees Hof beantwoordt vragen over openbare orde

Gepubliceerd op 12 december 2019

Vandaag (12 december 2019) heeft het Hof van Justitie in Luxemburg prejudiciële vragen beantwoord over de Schengengrenscode en over de Gezinsherenigingsrichtlijn. De Afdeling bestuursrechtspraak wilde in drie vreemdelingenzaken van het Hof van Justitie weten hoe bepalingen over de openbare orde in die richtlijnen moeten worden uitgelegd.

Achtergrond

De Afdeling bestuursrechtspraak stelde de vragen in juni 2018 in drie verschillende zaken. De eerste zaak (201607668/1) gaat over een vreemdeling die van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de Europese Unie moest verlaten. Volgens de staatssecretaris zou de man een gevaar voor de openbare orde zijn en daarom niet langer rechtmatig in de Europese Unie mogen verblijven. De tweede zaak (201705770/1) draait om een vreemdeling die tijdens een eerder verblijf in Nederland is veroordeeld voor misdrijven en is uitgeleverd aan de Armeense overheid wegens drugsdelicten. De echtgenote van de vreemdeling vraagt nu voor haar man een verblijfsvergunning aan voor gezinshereniging. Volgens de staatssecretaris vormt de man een gevaar voor de openbare orde en heeft daarom de aanvraag afgewezen. De derde zaak (201701883/1) gaat over een vreemdeling die een verblijfsvergunning had om bij zijn partner in Nederland te verblijven. De vreemdeling is in het buitenland veroordeeld wegens drugsdelicten. De staatssecretaris vindt de man daarom een bedreiging voor de openbare orde en heeft zijn verblijfsvergunning ingetrokken.

Prejudiciële vragen en antwoorden Hof van Justitie

De vragen die de Afdeling bestuursrechtspraak in deze juridische procedures aan het Hof van Justitie stelde gaan allemaal over de onderbouwing die de staatssecretaris moet geven als hij vindt dat een vreemdeling een gevaar vormt voor de openbare orde. Welke eisen stellen de Schengengrenscode en de Gezinsherenigingsrichtlijn aan die onderbouwing? De antwoorden van het Hof geven aanwijzingen over hoe de Afdeling bestuursrechtspraak de zaken nu verder moet afhandelen.

Voortzetting behandeling

Het Hof van Justitie heeft de vragen van de Afdeling bestuursrechtspraak in twee afzonderlijke arresten beantwoord. Daarmee is nog geen einde gekomen aan deze procedures bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij heeft de behandeling van de zaken geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof in Luxemburg. Nu het Hof van Justitie de prejudiciële vragen heeft beantwoord, zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van de zaken voortzetten en daarna definitief uitspraak doen.


Lees hier de arresten van het Hof van Justitie over de Schengengrenscode en over de Gezinsherenigingsrichtlijn.