Chris Adriaansz wint eerste Piet Hein Donner Scriptieprijs

Gepubliceerd op 21 november 2019

Chris Adriaansz mag zich de eerste winnaar noemen van de Piet Hein Donner Scriptieprijs. Hij schreef de beste masterscriptie over de Nederlandse democratische rechtsstaat en ontving woensdagmiddag 20 november 2019 de prijs uit handen van Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State: een oorkonde en een geldprijs van € 2.500.

Chris studeerde dit jaar af aan de Universiteit Utrecht en schreef zijn scriptie over ‘Algoritmes en besluiten’, een onderzoek naar de bestuursrechtelijke inbedding van algoritmische besluitvorming. De uitreiking van de scriptieprijs vond plaats in de Balzaal van het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Juryrapport

De jury, bestaande uit – uiteraard – Piet Hein Donner, Bart Jan van Ettekoven (voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak) en Sylvia Wortmann (lid van de Raad van State), roemde de winnende scriptie. Voorzitter van de jury Piet Hein Donner citeerde bij de uitreiking uit het juryrapport: “Als je de scriptie uit hebt, moet je hem zeker nog een keer lezen voor je het gevoel hebt deze te begrijpen. Dat ligt niet aan de schrijver, maar aan de materie die hij beschrijft. Maar als je de scriptie na een tweede of derde lezing weglegt, heb je het gevoel nieuwe inzichten te hebben gekregen en ook praktische oplossingen voor nieuwe vraagstukken.”

Genomineerd

Naast de winnende scriptie waren van de vijftien geldig ingezonden scripties er nog twee genomineerd. Hoewel ze net de felbegeerde prijs misliepen, verdienen de genomineerde auteurs zeer zeker een eervolle vermelding: Julie de Baar (Tilburg University) met haar scriptie over ‘De betekenis van artikel 11 van de Grondwet voor de bescherming van de lichamelijke integriteit’ en Joyce Esser (Universiteit Leiden) met haar scriptie over ‘Overheidsaansprakelijkheid in het recours subjectief’.

Scriptieprijs

De Raad van State stelde de scriptieprijs vorig jaar oktober in bij het afscheid van Piet Hein Donner als vice-president van de Raad van State. De prijs is bedoeld om onderzoek te stimuleren naar de grondslagen en het functioneren van de democratische rechtsstaat. Masterscripties die in de academische jaren 2017-2018 of 2018-2019 geschreven zijn aan een universiteit in Nederland, Aruba of Curaçao en die gaan over een onderwerp dat betrekking heeft op de Nederlandse democratische rechtsstaat kwamen voor de prijs in aanmerking. De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend.


Winnende scriptie

‘Algoritmes en besluiten’, een onderzoek naar de bestuursrechtelijke inbedding van algoritmische besluitvorming.