Samenvatting advies over Invoeringswet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen

Gepubliceerd op 14 oktober 2019

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het voorstel tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering en enkele andere wetten in verband met de invoering van de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen.

Het wetsvoorstel is op 11 oktober 2019 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

Achtergrond en inhoud van het wetsvoorstel

Een invoeringswet is een begeleidende wet bij de invoering van een nieuwe wet, in dit geval de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Wet USB). Naast enkele wijzigingen in andere wetten, voorziet het voorstel vooral in de afschaffing van de executieverjaring.

De afschaffing van de executieverjaring

Als de termijn voor de executie is verstreken, mag het Openbaar Ministerie op dit moment niet langer de straf of maatregel ten uitvoer leggen die de rechter heeft opgelegd. De regering vindt het zeer onwenselijk dat veroordeelden door verloop van de termijn (verjaring) de tenuitvoerlegging van straffen of maatregelen kunnen ontlopen. Met het wetsvoorstel wordt daarom de executieverjaring afgeschaft. Het gevolg hiervan is dat straffen en maatregelen altijd geheel ten uitvoer kunnen worden gelegd.

Het advies van de Afdeling

De Afdeling advisering adviseert om de afschaffing van de tenuitvoerleggingstermijnen niet in dit wetsvoorstel op te nemen, omdat dit een inhoudelijk onderwerp is dat niet thuishoort in een invoeringsregeling. Bovendien zijn nut en noodzaak van de afschaffing van de executietermijnen niet voldoende gemotiveerd, terwijl het voorstel voor de praktijk wel zal leiden tot extra werkzaamheden en kosten. De Afdeling advisering wijst er daarbij op dat het kabinet niet onderbouwt waarom de bestraffing van daders ook bij minder ernstige delicten na zeer lange tijd nog steeds wenselijk is. Ook is niet aangetoond dat afschaffing van de executieverjaring inderdaad zal leiden tot een wezenlijke toename van het aantal ten uitvoer gelegde straffen. De Afdeling advisering adviseert daarom het voorstel niet bij de Tweede Kamer in te dienen, tenzij het kabinet het voorstel aanpast.


Lees hier de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport (de reactie) van de minister voor Rechtsbescherming.