Bestemmingsplan voor De Zalmhaven in Rotterdam blijft in stand
Het bestemmingsplan
Het bestemmingsplan maakt naast de Zalmhaventoren twee woontorens van 70 meter hoog mogelijk. Deze twee torens worden de Kaantorens genoemd. In deze zogenoemde Kaantorens komen in totaal 227 woningen. Het nieuwbouwplan 'De Zalmhaven' is gepland tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug.
Bezwaren
De zaak was aangespannen door een bewonersstichting en LaSalle Investment Management. Zij vrezen dat door deze nieuwbouw het woon- en leefklimaat in de omgeving zal worden aangetast. LaSalle vreest dat de aantrekkelijkheid van haar kantoorpand op de hoek van de Gedempte Zalmhaven en de Zalmstraat zal verminderen. Beide bezwaarmakers vrezen parkeerproblemen. Daarnaast zijn ze bang dat de hoge gebouwen veel zonlicht zullen wegnemen en windhinder zullen veroorzaken.
Onherroepelijk
De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de bezwaren ongegrond verklaard. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad zich "in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat het bestemmingsplan strekt ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening en is het plan ook anderszins niet in strijd met het recht."
De Afdeling bestuursrechtspraak heeft wel een aantal zogenoemde 'afwijkingsbevoegdheden' geschrapt die de gemeenteraad in het bestemmingsplan had opgenomen. Met zulke bevoegdheden kan worden afgeweken van de regels in een bestemmingsplan. In dit geval zouden de Kaantorens hoger dan 70 meter kunnen worden en zou voor het aantal plaatsen in de nieuwe parkeergarage niet aan de parkeernormen hoeven worden voldaan. Met het schrappen van deze bevoegdheden is nu in het bestemmingsplan bepaald dat de Kaantorens niet hoger mogen worden dan 70 meter en dat de parkeergarage voldoende parkeergelegenheid biedt. Met de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is het bestemmingsplan 'Gedempte Zalmhaven' onherroepelijk geworden.
Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201608293/1.