Utrechts bestemmingsplan voor nieuwe prostitutiezone nu definitief

Gepubliceerd op 9 november 2016

Er mag een nieuwe prostitutiezone komen aan de Einsteindreef in Utrecht. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft vandaag (9 november 2016) alle bezwaren tegen het bestemmingsplan 'Het Nieuwe Zandpad' van de gemeente Utrecht ongegrond verklaard. De nieuwe locatie biedt ruimte aan 162 prostitutieramen met bijbehorende voorzieningen zoals kantoorruimten, een hulpverleningspost, parkeerplaatsen en een wandelpad.

Bezwaren

Bewoners in de wijk Antoniuskwartier waren tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen. Zij vinden dat de gemeenteraad niet had mogen kiezen voor deze locatie in de buurt van hun woonwijk. Ook betwisten ze de behoefte aan 162 prostitutieramen en vrezen ze dat hun woongenot wordt aangetast door overlast van de nieuwe prostitutiezone.

Locatie en overlast

De gemeenteraad heeft onderzoek gedaan naar een goed bereikbare locatie, die niet te afgelegen is, maar ook niet te dichtbij een woongebied ligt. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad op basis van dit onderzoek in redelijkheid voor de locatie aan de Einsteindreef mogen kiezen. Daarbij mocht de gemeenteraad ervan uitgaan dat de behoefte aan prostitutieramen niet veranderd is ten opzichte van de oude locaties. En hoewel niet uitgesloten is dat bezoekers aan het 'Nieuwe Zandpad' ook in het Antoniuskwartier zullen komen, zal dat daar naar verwachting niet leiden tot onaanvaardbare prostitutie- en drugsgerelateerde overlast, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak. De woningen van de bezwaarmakers liggen op 300 meter afstand van de nieuwe prostitutiezone en worden van elkaar gescheiden door een doorgaande weg en door water- en groenvoorzieningen. Bovendien zal de gemeente in samenwerking met omwonenden een zogenoemd beheerplan opstellen om eventuele overlast tegen te gaan.

Zandpad

Aanleiding voor het nieuwe bestemmingsplan was het besluit van de gemeente Utrecht uit 2013 om alle vergunningen voor raamprostitutie in te trekken omdat er aanwijzingen waren voor mensenhandel. Het ging toen om 145 'ramen' aan het Zandpad en 17 ramen aan de Hardebollenstraat in het centrum van de stad. De gemeente heeft vervolgens besloten om alle raamprostitutie op één locatie te concentreren om het toezicht te verbeteren en de veiligheid te vergroten.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201508595/1.