BeNeLux-Europa Prijs 2015 voor Piet Hein Donner

Gepubliceerd op 20 juni 2015

Vice-president van de Raad van State, mr. J.P.H. Donner, heeft op vrijdag 19 juni de BeNeLux-Europa Prijs 2015 ontvangen. Deze prijs wordt toegekend door de Stichting BeNeLux-Universitair Centrum en de BeNeLux-Europa Kring. Hij wordt verleend aan personen of instellingen die uitzonderlijke prestaties hebben verricht op het gebied van de Benelux-samenwerking en –vriendschap, met bijzondere aandacht voor de bevordering van de Europese integratie.

Donner kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Academische Zitting van de Stichting BeNeLux-Universitair Centrum in het stadhuis van 's-Hertogenbosch. Dit gebeurde uit handen van prof. dr. Anton van der Geld, president-stichter van de stichting, en H.K.H. prinses Lea van België, beschermvrouwe van de stichting. Donner ontvangt de prijs, omdat "hij zich voortdurend inzet voor 'recht en waarheid' in Nederland en Europa. Zijn opvattingen over recht en waarheid in onze wereld, én zijn maatschappelijke betrokkenheid dragen volgens de stichting in hoge mate bij aan de samenwerking en vriendschap in de Benelux", aldus Van der Geld in zijn laudatio. Naast vice-president Donner kreeg prins Charles-Louis de Merode, honorair consul van België in Duitsland, de prijs dit jaar toegekend.

Het BeNeLux-Universitair Centrum heeft tot doel de samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg te bevorderen en is actief op het gebied van wetenschap, cultuur en humaniteit. Het organiseert opleidingen, seminars en symposia en doet studie en onderzoek. De stichting wil bijdragen aan de verhoging van de kwaliteit van de Europese samenleving.

De BeNeLux-Europa Prijs wordt sinds 1999 uitgereikt. Hij is eerder toegekend aan onder meer Herman van Rompuy, Neelie Kroes, Jan Peter Balkenende, Guy Verhofstadt en Jacques Santer.