Uitzetten van vreemdelingen naar Somalië weer mogelijk

Gepubliceerd op 3 februari 2015

Sinds eind oktober 2014 is uitzetting van vreemdelingen naar Somalië weer mogelijk gebleken. Daarom mocht de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een Somalische man in zogenoemde vreemdelingenbewaring stellen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (3 februari 2015) op een hoger beroep van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag. Zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn is een voorwaarde voor de staatssecretaris om een vreemdeling die geen verblijfsrecht heeft in Nederland in bewaring te mogen stellen.

Toezegging Somalische autoriteiten

Eind oktober 2014 hebben de Somalische autoriteiten toegezegd dat zij zullen meewerken aan de gedwongen terugkeer van een beperkt aantal Somalische vreemdelingen. Deze afspraken hebben ertoe geleid dat in november en december 2014 drie Somalische vreemdelingen zijn uitgezet naar Mogadishu.

Nieuwe ontwikkeling

Op grond van deze toezegging van de Somalische autoriteiten en de drie geslaagde uitzettingen naar Somalië, is er naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak nu weer zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn naar Somalië.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201409344/1. Zie ook de gelijkluidende uitspraak met zaaknummer 201409852/1.