Venlo moet bestemmingsplan voor voormalig kazerneterrein aanpassen

Gepubliceerd op 6 augustus 2014

De gemeenteraad van Venlo krijgt een half jaar de tijd om het bestemmingsplan 'Kazernekwartier' voor het terrein van de voormalige Frederik Hendrik Kazerne aan te passen. Dit blijkt uit een zogenoemde tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (6 augustus 2014). Het bestemmingsplan maakt een multifunctioneel centrum mogelijk met een voetbalstadion, een evenemententerrein, een casino, een bioscoop, horeca, sportvoorzieningen, wellness, winkels en kantoren. Tegen het bestemmingsplan waren tien bezwaarmakers in beroep gekomen bij de Raad van State.

Voetbalstadion

Uit het bestemmingsplan blijkt dat het voetbalstadion een belangrijk onderdeel vormt voor de invulling van het multifunctioneel centrum op het voormalige kazerneterrein. Nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan had vastgesteld, trok voetbalclub VVV zich terug uit het project. Het voetbalstadion zal hierdoor in ieder geval niet worden gebouwd in de periode waarvoor het bestemmingsplan geldt.

Onvoldoende onderbouwd

Naar het oordeel van de Raad van State heeft de gemeenteraad de behoefte aan en de uitvoerbaarheid van de resterende functies die het bestemmingsplan op het terrein mogelijk maakt, onvoldoende onderbouwd. De stelling van de gemeenteraad dat die functies ondanks de afwezigheid van het voetbalstadion voldoende mogelijkheden bieden voor een rendabele exploitatie, is hiervoor niet toereikend.

Aanpassing bestemmingsplan

Lees hier de volledige tekst van de tussenuitspraak met zaaknummer 201206568/1.