Ontwerpbedrijfsduur kerncentrale Borssele mag worden verlengd

Gepubliceerd op 19 februari 2014

De minister van Economische Zaken mocht de zogenoemde ontwerpbedrijfsduur van de kerncentrale Borssele verlengen van 40 naar 60 jaar. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (19 februari 2014). Met het besluit heeft de minister alleen de ontwerpbedrijfsduur van de kerncentrale verlengd, en niet de werkelijke bedrijfsduur van de centrale. Deze blijft open tot 2033. De vergunning verandert ook niet de feitelijke werkzaamheden van de kerncentrale. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Aanleiding

In 1973 is voor de kerncentrale een vergunning 'voor onbepaalde tijd' verleend. Omdat destijds rekening werd gehouden met een bedrijfsduur van 40 jaar, is die periode ook uitgangspunt geweest bij het veiligheidsrapport van de centrale. Aangezien dat rapport na 40 jaar afliep in 2013, heeft de minister vergunning aangepast en bepaald dat de kerncentrale aan een geactualiseerd veiligheidsrapport voor een ontwerpbedrijfsduur van 60 jaar moet voldoen.

Bezwaren

Volgens Greenpeace Nederland, een aantal andere organisaties en particulieren is niet aangetoond dat de kerncentrale de komende twintig jaar zonder grote ongevallen kan functioneren. Eén van de zorgen betreft de 'verbrossing' van het reactorvat van de kerncentrale. De veiligheidsmarges die daarvoor gelden, zijn onvoldoende, aldus de bezwaarmakers.

Oordeel Raad van State

De Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard. Zo hebben de bezwaarmakers naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter niet aannemelijk gemaakt dat het onderzoek naar vermoeiing van 'veiligheidsrelevante componenten' binnen de centrale ondeugdelijk of onvolledig is. Evenmin is aannemelijk gemaakt dat de veiligheidsmarges voor verbrossing van het reactorvat niet ruim genoeg zijn, aldus de Raad van State.

Convenant Kerncentrale Borssele

In 2006 heeft de regering met de eigenaar van de kerncentrale, de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland, een convenant gesloten waarin is vastgelegd dat de kerncentrale tot 2033 in bedrijf zal blijven. Deze werkelijke bedrijfsduur is ook opgenomen in de Kernenergiewet.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201303313/1.