Burgemeester van Amsterdam moet opnieuw beslissen over terrasverwarming café Thorbeckeplein

Gepubliceerd op 14 december 2011

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam moet een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren van café Nasty tegen de exploitatievergunning die aan het café aan het Thorbeckeplein in de hoofdstad is verleend. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (14 december 2011) in een zaak tussen de Hollandse Hitwinkel B.V. die het café exploiteert en de burgemeester van Amsterdam. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Het café is het niet eens met een voorwaarde in de exploitatievergunning die terrasverwarming verbiedt. De burgemeester vreest dat door het gebruik van terrasverwarming het onderscheid tussen het zomer- en winterseizoen wegvalt en de druk op de openbare ruimte toeneemt. Ook is terrasverwarming milieuonvriendelijk, aldus de burgemeester.

De Raad van State is van oordeel dat het verbod op terrasverwarming een 'oneigenlijk middel' is om de druk van terrassen op de openbare ruimte te verminderen. Daarbij is in aanmerking genomen dat ook bij gebruik van terrasverwarming de druk op de openbare ruimte in het zomerseizoen veel groter is dan in het winterseizoen. Bovendien is het verbod vooral gericht op de bescherming van het milieu, terwijl dit belang op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van Amsterdam niet mag worden meegewogen bij de verlening van een exploitatievergunning, aldus de hoogste bestuursrechter.

Als gevolg van deze uitspraak moet de burgemeester een nieuw besluit nemen op de bezwaren van café Nasty tegen het verbod op terrasverwarming in de exploitatievergunning.

De rechtbank in Amsterdam verklaarde in december 2010 een eerder beroep van het café nog ongegrond.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201100882/1.