Internationaal Verdrag van Hongkong voor het veilig en milieuvriendelijk recyclen van schepen; Hongkong, 15 mei 2009 (Trb. 2010, 227), met toelichtende nota.


Volledige tekst

Internationaal Verdrag van Hongkong voor het veilig en milieuvriendelijk recyclen van schepen; Hongkong, 15 mei 2009 (Trb. 2010, 227), met toelichtende nota.

Bij Kabinetsmissive van 19 juni 2017, no.2017000991, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister van Infrastructuur en Milieu, bij de Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk ter overweging aanhangig gemaakt het internationaal Verdrag van Hongkong voor het veilig en milieuvriendelijk recyclen van schepen; Hongkong, 15 mei 2009 (Trb. 2010, 227), met toelichtende nota.

De regering stelt voor het verdrag van Hong Kong van 15 mei 2009 (hierna: het verdrag) stilzwijgend goed te keuren. Dit verdrag beoogt te zorgen voor milieuverantwoorde scheepsrecycling en de verbetering van arbeidsomstandigheden in de scheepsrecycling. De goedkeuring van het verdrag wordt voor het gehele Koninkrijk gevraagd. Voor Aruba wordt medegelding van het verdrag beoogd, Curaçao en Sint Maarten beraden zich nog over te wenselijkheid van medegelding.

De Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk adviseert het verdrag over te leggen aan de Kamers der Staten Generaal, aan de Staten van Aruba, aan die van Curaçao en aan die van Sint Maarten, maar adviseert in de toelichting meer inzicht te geven in de voor Caribisch Nederland noodzakelijke uitvoeringsregelgeving en de voor het opstellen daarvan beoogde planning.

Het verdrag zal onder meer gelden voor het land Nederland in Europa en voor Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). De toelichtende nota vermeldt dat voor Caribisch Nederland nog uitvoeringsregelgeving zal worden opgesteld, zonder dat ingegaan wordt op welke aanpassing van regelgeving nodig is of op welke termijn dat zal gebeuren. In dit verband wijst de Afdeling er op dat gewoonlijk het aanpassen van de wetgeving of het tot stand brengen van uitvoeringswetgeving geschiedt alvorens een verdrag wordt bekrachtigd. Als dat dan al niet is gebeurd, dan moet op zijn minst duidelijkheid bestaan over het tijdpad van wijziging, gerelateerd aan het moment waarop het verdrag naar verwachting in werking zal treden.

De Afdeling adviseert op het voorgaande in de toelichtende nota in te gaan.

De Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk geeft U in overweging goed te vinden dat bedoeld verdrag wordt overgelegd aan de beide Kamers der Staten-Generaal, aan de Staten van Aruba, aan die van Curaçao en aan die van Sint Maarten, nadat aan het vorenstaande aandacht zal zijn geschonken.

De vice-president van de Raad van State van het Koninkrijk


Nader rapport (reactie op het advies) van 6 november 2017

Aan het advies van de Afdeling is gevolg gegeven door in de toelichtende nota, in respectievelijk paragraaf 3 en paragraaf 4.2, nader in te gaan op de voor Caribisch Nederland noodzakelijke uitvoeringsregelgeving en de voor het opstellen daarvan beoogde planning. Ter implementatie van het verdrag wordt beoogd in 2018 een wijziging van het Besluit aanwijzing verdragen Wet havenstaatcontrole vast te stellen.

Van de gelegenheid is voorts gebruik gemaakt om de verwijzing in de voetnoten 10 en 14 te actualiseren en een enkele redactionele wijziging door te voeren.

Ik moge U verzoeken, mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, mij te machtigen gevolg te geven aan mijn voornemen het verdrag vergezeld van de gewijzigde toelichtende nota ter stilzwijgende goedkeuring over te leggen aan de Eerste en aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal en tevens over te leggen aan de Staten van Aruba, de Staten van Curaçao en de Staten van Sint Maarten.

De Minister van Buitenlandse Zaken