Uitzetting van vreemdelingen naar Marokko weer mogelijk binnen redelijke termijn

Gepubliceerd op 15 november 2022

Er is weer zicht op uitzetting van vreemdelingen binnen een redelijke termijn naar Marokko. Daarom mocht de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een Marokkaanse man in zogenoemde vreemdelingenbewaring stellen. Dit staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 14 november 2022.

Situatie nu wezenlijk anders

In april 2021 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak dat toen geen zicht was op uitzetting naar Marokko binnen een redelijke termijn. Maar de situatie is nu wezenlijk anders. Uit informatie die de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in deze procedure naar voren heeft gebracht zijn er vanaf maart 2022 tot augustus 2022 weer elf zogenoemde laissez‑passers afgegeven. Een laissez-passer is een tijdelijk reisdocument dat door een land wordt verstrekt om het land in te kunnen reizen.

Bevestiging van uitspraak van de rechtbank

Omdat er nu zicht is op uitzetting binnen een redelijke termijn wordt weer voldaan aan de voorwaarden om een vreemdeling in bewaring te stellen. Met deze uitspraak bevestigt de Afdeling bestuursrechtspraak de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 5 oktober jongstleden die tot hetzelfde oordeel kwam.


Lees hier de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak met zaaknummer 202205801/1.