Livestream zitting over schadevergoeding vanwege gaswinning in Groningen

Gepubliceerd op 8 januari 2021

Op maandag 11 januari om 16.00 uur behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak op een zitting een zaak over schadevergoeding vanwege de gaswinning in Groningen. De zitting wordt gehouden in het gebouw van de Raad van State in Den Haag en is voor belangstellenden via een livestream te volgen.

Livestream

Op maandagochtend 11 januari om 10.00 uur verschijnt op deze pagina een link naar het YouTubekanaal van de Raad van State. Vanaf 15.55 uur is er beeld van de zittingszaal. De zitting begint om 16.00 uur.

Waar gaat de zaak over?

Zitting over de schadevergoeding die de minister van Economische Zaken en Klimaat heeft toegekend aan een man uit Meedhuizen vanwege schade door de gaswinning in Groningen. Het gaat om een bedrag van ruim € 6.000. De man is eigenaar van een woning uit 1900. Hij heeft scheuren in de gevel geconstateerd, die volgens hem te wijten zijn aan de gaswinning. De minister heeft daarop voor een aantal schades een schadevergoeding toegekend, maar voor een aantal schades ook niet. Die schades zijn volgens de minister niet het gevolg van de gaswinning in Groningen. Op 1 juli 2020 is het Instituut Mijnbouwschade Groningen opgericht. Die is vanaf dat moment belast met de afhandeling van schade door de gaswinning in Groningen. Het Instituut heeft de zaak vanaf dat moment van de minister overgenomen. De man uit Meedhuizen kwam tegen het besluit eerder in beroep bij de rechtbank Noord-Nederland. Volgens hem zijn alle schades wel degelijk het gevolg van de gaswinning. De rechtbank verklaarde zijn beroep in mei 2020 gegrond, omdat voor één van de geconstateerde schades de herstelkosten niet waren meegenomen. De rechtbank vermeerderde de schadevergoeding daarom met een bedrag van € 383,77. De man komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Uitspraak nog niet op maandag 11 januari, deze volgt later

De rechtszaak wordt behandeld door de staatsraden Van Altena, Polak en Snijders. Zij doen na afloop van de zitting niet meteen uitspraak. Deze volgt later. Na de zitting zal voorzitter Van Altena aangeven wanneer de uitspraak ongeveer kan worden verwacht. Wilt u op de hoogte blijven? Maak dan gebruik van onze e-mailservice in deze zaak met zaaknummer 202003640/1.

Wat vindt u van de livestream?

De Raad van State wil vaker gebruikmaken van het streamen van zittingen. Wij horen na afloop graag van u wat u van deze livestream vindt. Wat gaat goed, wat kan beter? U kunt uw reactie mailen naar voor­lich­ting@raad­van­sta­te.nl. Uw reactie nemen we dan graag mee in de evaluatie.


Zittingszaal bij de Raad van State

De livestream van deze zitting is in zijn geheel opgenomen. U kunt de zitting via onderstaande link terugkijken op het YouTube-kanaal van de Raad van State.