Gemeente mag kosten opruimen drugsafval niet verhalen op eigenaren weiland

Gepubliceerd op 27 februari 2019

Het gemeentebestuur van Nuenen, Gerwen en Nederwetten mag de kosten van het opruimen van drugsafval niet verhalen op de eigenaren van het weiland waar het drugsafval werd gevonden. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (27 februari 2019).

Op het weiland in Nuenen werd tot twee keer toe gevaarlijk drugsafval gevonden. Dat was daar door onbekenden achtergelaten. De gemeente ruimde het drugsafval direct zelf op en wilde de gemaakte kosten verhalen op de eigenaren van het weiland. Zij hadden niets met het gedumpte drugsafval te maken.

Geen overtreding…

Volgens de gemeente Nuenen overtraden de eigenaren van het weiland de wet, onder meer door daar afval te laten liggen terwijl dat niet mag volgens het bestemmingsplan. Maar de eigenaren wisten beide keren niet dat het drugsafval op hun weiland was gedumpt. En zij konden dat ook niet weten. Onbekenden hebben het afval daar op een onverwacht moment achtergelaten. Daarom zijn de eigenaren niet de overtreders en was de gemeente niet bevoegd om tegen hen op te treden.

...dus ook niet opdraaien voor de kosten

Dat het drugsafval vanwege het gevaar voor het milieu en de gezondheid direct moest worden opgeruimd, is duidelijk. Maar omdat de eigenaren van het weiland geen overtreding hebben begaan, kunnen zij niet opdraaien voor de kosten van het opruimen van het drugsafval. Zij hoeven dus niet te betalen voor het tot twee keer toe opruimen van gevaarlijk drugsafval. Dat betekent dat die kosten voor rekening blijven van de gemeente. De rechtbank Oost-Brabant kwam in december 2017 al tot hetzelfde oordeel. Hiermee is de rechtszaak over het opruimen van drugsafval in Nuenen afgerond.


Volledige tekst uitspraak

Lees de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201800854/1.